Китай е изправен пред предизвикателства, тъй като валутата му -

...
Китай е изправен пред предизвикателства, тъй като валутата му -
Коментари Харесай

БРИКС: Китайските износители бягат от собствената си валута, а не от долара

Китай е изправен пред провокации, защото валутата му - китайският юан - се бори да не изостава от засилващия се щатски $.

Това валутно противоречие провокира угриженост измежду китайските експортьори, които изпитват нараснала волатилност, защото щатският $ печели позиции, което води до спад на юана до най-ниските му равнища от декември 2023 година насам. Вследствие на това предприятията в Китай се борят със загуби и понижени облаги, което се отразява както на експортьорите, по този начин и на интернационалните търговци на валута.

Неотдавнашни констатации, че китайските експортьори избират да съхраняват активите си в различни валути, а не в китайския юан. Много от тях превалутират единствено това, което им е належащо неотложно, което демонстрира отвращение да работят с юана. Тази смяна внезапно контрастира с задачите, сложени от БРИКС, които имаха за цел да насърчат китайския юан и други локални валути в контраст на преобладаващата роля на щатския $.

Държането на запаси в щатски долари в този момент се счита за по-привлекателно от задържането на китайския юан в Китай. Укрепването на щатския $ попречи на напъните на БРИКС да издигне китайския юан за трансгранични преводи. Следователно даже в границите на Китай ползата към потреблението на юана понижава, като се има поради непрекъснатото му обезценяване по отношение на щатския $.

Инициативата на БРИКС за дедоларизация е изправена пред обилни спънки заради непрестанното повишаване на щатския $. Износителите и предприятията понасят тежестта на тази обстановка, защото БРИКС се ангажира да поддържа китайския юан и други локални валути за интернационалната търговия. Освен това валутните вложители чакат по-нататъшно намаляване на цената на китайския юан по отношение на щатския $ през годината.

През март износът на Китай означи спад от 7.5% по отношение на миналата година, възлизайки на $279.7 милиарда, което не дава отговор на пазарните прогнози. От началото на 2024 година китайският юан е поевтинял с над 2.1% по отношение на щатския $. Както БРИКС, по този начин и китайският юан срещат компликации при оспорването на господстващото състояние на щатския $ на международните пазари.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР