Китай е изкупил приблизително 7 милиона хектара фермерска земя в

...
Китай е изкупил приблизително 7 милиона хектара фермерска земя в
Коментари Харесай

Китай изкупи милиони хектари земя по света. Освен за храна, да не я ли използва и за шпионаж?

Китай е изкупил почти 7 милиона хектара фермерска земя в разнообразни краища на света в интервала 2011 - 2020 година За съпоставяне, по същото време компании от Англия купиха близо 2 млн. хектара, а компании от Япония и Съединени американски щати - по-малко от милион хектара. В ръцете на китайските купувачи са масиви от Съединени американски щати и Франция до Виетнам. Обикновено се купуват едни от най-плодородните ниви и едни от най-едрите производители на храни. Например, през 2013 година основаната в Хонконг компания за произвеждане на зърно купи , който е най-големият производител на свинско месо в Съединени американски щати и повече от 146 000 акра земеделска земя в Мисури. В същата година Xinjiang Production and Construction Corps нае за 50 години напред 9% от най-плодородната земя в Украйна , равняваща се на 5% от цялата територия на страната.

Големият въпрос е дали Китай пазари ниви единствено за да изхранва голямото си население или сходни вложения може да се употребяват за шпионаж. Наред с тези подозрения, напълно нескрито покупките на аграрни земи от Китай се случват и в небогати страни с гладуващо население в Африка, като в някои от тях водят до чувствителни екологични вреди.

Завод или терен за шпионаж в Северна Дакота?

Завод за царевично брашно или евентуален терен за шпионаж - подобен скандал тресе в последните месеци американския щат Северна Дакота, където китайска компания закупи земеделска земя за милиони долари, а опасенията за националната сигурност към този момент стигат и до Вашингтон.

Съмненията се ускоряват, тъй като не става въпрос за плодородни ниви, а за безплодна, брулена от вятъра земя на север от град Гранд Форкс, който е на границата с Минесота.

В момента там няма доста над 300 акра земя, които обаче са заета с високи треви, подобаващи за пасища. Тези земи граничат с пътища и уреди за лека индустрия в покрайнините на града,. В съседство са компании за произвеждане на зърнени култури, за обслужване на камиони и ремаркета и Patio World, който продава консумативи за озеленяване на крайградски задни дворове.

Но тази пролет, когато тримата поданици на Северна Дакота, притежаващи имоти там, ги продадат за милиони долари и то на китайска компания, сделкката провокира паника чак до Вашингтон, окръг Колумбия.

Атрактивната цена от 2.6 млн. $ е дадена от купувача - китайската компания, основана в Шандонг, Китай. Собствеността ѝ обаче е единствено на 20 минути по пътя от, където са основани някои от най-чувствителните военни дронове, разработвани в Съединени американски щати.

Базата е и дом на нов център за галактически мрежи, за който сенатор от Северна Дакота сподели, че ръководи " гръбнака на всички военни връзки на Съединени американски щати по целия свят ".

Именно поради всичко това някои специалисти по сигурността предизвестяват, че китайският цех за преправка на царевица, плануван да " поникне " на изкупените ниви, би трябвало да бъде спрян, тъй като може да предложи на китайското разузнаване невиждан достъп до военното оборудване .



Скрийншот: CNBC

Дебатът към плана сблъска дребната общественост на града с локални политици, които се опълчват между тях, и квартални групи, които се готвят да блокират плана.

Крейг Спайсър , чиято компания за транспорти с камиони граничи с следената от Китай земя, сподели, че е недоверчив към желанията на новата компания .

" Подобен план ме кара да се усещам нервозен за моите внуци ", сподели той. " Кара ме да се усещам нервозен за децата си. "

Гари Бриджфорд , който е един от продавачите на земеделска земя на китайската компания, споделя, че неговите съседи са изсипали целия си яд към него .

" Бях заплашван. Наричаха ме с всевъзможни имена ", споделя той.

Бриджфорд счита за пресилени паниките, че националната сигурност на Съединени американски щати е под опасност.

" Как те ще съберат някаква информация за базата? Тя е на 12 благи разстояние, не е в прилежащата врата ", прибавя той.

" Хората чуват Китай и незабавно изричат паники, само че в това време всеки има телефон в джоба си, който най-вероятно е създаден в Китай ", аргументира се още Бриджфорд.

Кметът на града Брендон Боченски споделя, че желае да прави бизнес: " Предложеният цех за 700 млн. $ би основал 200 нови работни места и други благоприятни условия за логистика, и обслужващи действия. ".

Кметът упорства за случването на плана, само че признава, че се чуват опасения за националната сигурност, които са оттатък опциите му за преценка като кмет на дребен град.



Скрийншот: CNBC

Официално, Военновъздушните сили на Съединените щати досега не са взели позиция по отношение на китайския план в задния си двор в Северна Дакота. Но още през април тази година офицер от Военновъздушните сили популяризира мемо за плана, представяйки го като опасност за националната сигурност на Съединени американски щати. Той твърди, че точно подобен вид план се вписва в модела на китайски поднационални шпионски акции, употребяващи търговски планове за икономическо развиване, с цел да се приближат до обекти на американското Министерство на защитата .

Майор Джеръми Фокс твърди, че планът на Fufeng е ситуиран в стеснен географски сектор, на който пасивно приемащо съоръжение може да прихване чувствителни дронове и галактически връзки към и от базата.

Фокс твърди още, че Военновъздушните сили ще имат дребна дарба да откриват каквото и да е електронно наблюдаване на дронове и сателитни излъчвания, осъществявани от китайския парцел.

" Пасивното събиране на тези сигнали би било неоткриваемо, защото по тази причина се изискват просто елементарни антени, настроени на верните събирателни честоти ", написа той.

Според него това съставлява " сериозна накърнимост " за Министерството на защитата " и е необикновено компрометиращо за националната сигурност на Съединени американски щати. "

Chinese purchase of North Dakota farmland raises national security concerns in Washington

Chinese food manufacturer Fufeng Group bought 300 acres of land near Grand Forks, North Dakota to set up a milling plant.

READ
— Airiel Hicks (@AirielHicks)

Все отново това не е формалната позиция на Военновъздушните сили на Съединени американски щати, чийто представител разяснява, че Фокс е изразил свое мнение.

" В опит да увеличи осведомеността за това, което той счита за обезпокоително във връзка с въпросната компания, която се мести в региона на Гранд Форкс, майор Фокс показа персоналната си оценка на евентуалните уязвимости на Службата за специфични следствия на военновъздушната база Гранд Форкс ", сподели в изказване Леа Грийн, представител въз основата.

Представител на самата компания твърди, че нейният план ще помогне на американците, а няма да им навреди. На въпроса дали може изрично да разгласи, че планът няма да се употребява за шпионаж, Ерик Чутораш , основен действен шеф на Fufeng USA, която е американското дъщерно сдружение на Fufeng Group, отговори: " Абсолютно " .

" Ние работим според американското законодателство. Аз съм американски жител, изкарах целия си живот тук и нямам никакво желание да извършвам шпионска активност, обвързвана с компанията, която ръководя и зная, че моят екип има същата визия ", сподели още той.

Но майор Фокс не е единственият, който публично се тревожи за фермерската земя в Гранд Форкс.

Американско-китайската комисия за обзор на стопанската система и сигурността цитира опасенията на Фокс в отчет от 26 май, като написа: " Местоположението на земята покрай базата е изключително комфортно за наблюдаване на потоците от въздушен трафик в и отвън базата, наред с други проблеми, свързани със сигурността. "



Скрийншот: CNBC

Китайските ниви и войната на Русия в Украйна

През 2013 година китайската компания нае 9% от най-плодородната земя в Украйна, равняваща се на 5% от цялата територия на страната, с контракт за 50 години.

Съдбата на Украйна, обвързвана с актуалната война, акцентира заплахата друга страна да управлява част от нечия територия. От една страна, Киев би трябвало да се тормози от съдружник на Русия, който управлява земята му.

В същото време Киев също би трябвало да се тревожи, че Китай може ненадейно да се освободи от притежанията си, като по този метод изостри икономическите проблеми на Украйна, показва в собствен коментар във Елизабет Брау , специалист към Американския институт за предприемачество.

Екощети в бедните страни на планета

" Големият въпрос е какво вършат китайците със земята ", отбелязва Дж. Питър Фам, дълготраен анализатор на Африка, който е бил като делегат на администрацията на Тръмп в региона на Големите езера там, представен от Елизабет Брау.

" В Демократична република Конго китайците получиха утвърждение от предходния режим да закупят 100 000 хектара, с цел да създават палмово масло. Култивирането на тази повърхност обаче е довело до унищожаването на гори ", споделя Фам.

" В Зимбабве те създават говеждо месо за износ за Китай. Съвсем не е умно непозната страна да употребява фермерската земя в страна, където хората гладуват заради липса на съществени артикули ", прибавя Фам.

В момента, на фона на продължаващата война на Русия в Украйна, загубата на обработваема земя става пагубна за страни, които са даже в по-добра позиция от Зимбабве. До април, най-много вследствие на войната, международните цени на храните на едро се покачиха с 18% по отношение на година по-рано . Това е най-голямото повишаване за 12 месеца за последните 5 години, отбелязва в собствен отчет Bloomberg.

Във Франция цената на пшеницата се удвои от 2020 година насам, а държавното управление на Словения единствено преди броени дни до края на годината.

България също имаше хрумвания да изкупи пшеница и царевица за 1.1 милиарда лева, само че в последна сметка самодейността не се осъществя. Финансовият министър и кандидат-премиер Асен Василев предизвести, че пшеницата в международен мащаб може да нарастне двойно до тройно през идващата зима , в случай че Брюксел незабавно не създаде обединен механизъм за експорт на зърно, който да разрешава то да се експортира единствено за нуждаещите се страни, като тези в Африка..

Нормално е Китай да желае да купи повече непозната земя. В страната живее 21% от международното население , само че в това време разполага единствено 7% от продуктивната земя . Успоредно с всичко това все по-горещ е въпросът единствено за земеделие ли се употребяват нивите. Именно по тази причина страните би трябвало да стартират да ревизират тези, които желаят да купят земеделската им земя, както към този момент вършат с бъдещите купувачи на сензитивна технология , заключава Елизабет Брау.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР