Китай е готов да засили сътрудничеството с Монголия в рамките

...
Китай е готов да засили сътрудничеството с Монголия в рамките
Коментари Харесай

Китай предлага на Монголия да се присъедини към Евразийския блок за сигурност

Китай е подготвен да ускори съдействието с Монголия в границите на евразийския блок за сигурност " Шанхайската организация за съдействие " (ШОС) и други многостранни рамки, с цел да отбрани по-добре общите им ползи. Това разгласи Китайският министър председател Ли Цян пред монголския министър председател Л. Оюн-Ердене в коридорите на среща на ШОС в Бишкек, в Северен Киргизстан през вчерашния ден, оповестява " Ройтерс ".

Припомняме, че. Сега Пекин предлага на по-малкия си комшия да се причисли към районната група, която включва и Русия.

Монголия се въздържа да се причисли към ШОС в продължение на съвсем две десетилетия, като избра да бъде страна наблюдаващ от 2004 година насам, макар че други народи като Индия, Пакистан и Иран станаха пълноправни членове.

Оюн-Ердене сподели на Ли, че Монголия е подготвена да работи с Китай за по-нататъшно създаване на взаимно доверие, като в същото време напредва в проектите за създаване на икономическия кулоар Монголия-Китай-Русия, само че не разяснява проекти за участие в ШОС.
 Висш съветски политик е на аудиенция в Монголия
Висш съветски политик е на аудиенция в Монголия

Търсене на нови съдружници

В тирада пред страните от блока в Бишкек Оюн-Ердене посочи, че Монголия ще ползва многостълбова и самостоятелна външна политика, като в същото време развива взаимноизгодно съдействие със страните от ШОС.

Монголия от дълго време се концентрира върху построяването на двустранни връзки със своите съседи и други азиатски страни, като е сключила и тристранни съглашения за стопанска система и сигурност с двата си най-големи съседа Китай и Русия. Но също по този начин преследва по този начин наречената дипломация на " третия комшия " в проява на своята политическа самостоятелност, като построява стратегически партньорства със страни като Съединените щати, Япония и Южна Корея.

ШОС, въпреки и да не е боен съюз, уголемява съдействието в области като битката с тероризма и се стреми да ускори световното си въздействие с нови членове. По този метод предлага евразийска опция на западните блокове като Организацията на Северноатлантическия контракт, (НАТО).
 Путин разисква Карабах в Киргизстан
Путин разисква Карабах в Киргизстан

Посещението бе първото, откогато МНС издаде заповед за арест
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР