Китай е готов да сътрудничи със страните членки на Асоциацията

...
Китай е готов да сътрудничи със страните членки на Асоциацията
Коментари Харесай

Китай е готов да сътрудничи с АСЕАН за Южнокитайско море

Китай е подготвен да сътрудничи със страните членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) за гарантиране на мира и стабилността в Южнокитайско море. Това съобщи през днешния ден в Банкок министър председателят на Китай Ли Къцян, където взе участие в срещата на върха АСЕАН-Китай, съобщи ТАСС.

Пекин е подготвен да работи с АСЕАН на основата на постигнатия консенсус и поддържа дълготрайния мир и непоклатимост, сподели Ли Къцян. Той означи постигнатия прогрес от страните при създаването на Кодекса на положителните поведенчески практики в Южнокитайско море.

Работата над този документ, определящ правилата на корабоплаването, установяващ механизъм на двустранни и многостранни съвещания и уреждането на вероятни произшествия, продължава към този момент от няколко години.

Китай води териториални разногласия с редица страни от АСЕАН по отношение на Параселските острови и архипелага Спратли. Основна причина за спора е опитът на Пекин да откри надзор върху регион покрай Малакския проток, през който минават 60 % от китайската търговия и 80 % от китайския импорт на въглеводороди.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР