Китай е готов да работи с Русия, за да поведе

...
Китай е готов да работи с Русия, за да поведе
Коментари Харесай

Китай: Си Дзинпин и Путин изграждат „по-справедлив световен ред“

Китай е подготвен да работи с Русия, с цел да поведе световния ред " в по-справедлива и рационална посока “, съобщи топ посланик на Пекин, наблягайки дълбочината на връзките сред двете народи, написа.

Под управлението на президента Си Дзинпин и президента Владимир Путин, " връзките сред двете страни постоянно са били в вярната посока и двете страни твърдо се поддържат взаимно по въпроси, свързани с техните съществени ползи “, съобщи Ян Джиечи пред съветския дипломат Андрей Денисов на среща в Пекин в през вчерашния ден.

" Китайската страна е подготвена да работи с съветската страна за непрестанно реализиране на стратегическо съдействие на високо равнище сред двете страни, отбрана на общите ползи и поощряване на развиването на интернационалния ред в по-справедлива и рационална посока “, означи Ян, представен в известие на външното министерство.

Си възнамерява да пътува до Казахстан и Узбекистан тази седмица за първото си пътешестване в чужбина от началото на пандемията преди две години. Узбекистан е хазаин на срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие (ШОС) в четвъртък и петък, което му дава късмет да се срещне персонално с Путин за първи път, откогато Москва стартира " специфичната военна интервенция “ в Украйна през февруари.

Си и Путин ще се видят за първи път след нахлуването на Русия в Украйна. Двамата подписаха контракти за всестранно стратегическо съдействие и " съюз без предели “ по време на Олимпиадата в Пекин, броени седмици преди 24 февруари, когато стартира съветската военна намеса.

Както отбелязва Bloomberg, Китай се стреми да се показа като неутрална страна във войната на Русия, макар декларацията на Си за " безгранично “ партньорство с Путин седмици преди офанзивата. Въпреки че Пекин не е подлагал на критика категорично войната, неговите водачи също по този начин заобикалят да нарушават глобите или да подкрепят Русия военно.

Китайският експорт на коли, тв приемници и смарт телефони оказа помощ на Русия да запълни празнотата, когато непознатите марки избягаха, показва още американската организация. През второто тримесечие 81% от вноса на нови коли в Русия са китайски, а Xiaomi е най-продаваният производител на смарт телефони в Русия.

Срещата Си-Путин ще е единствено върхът на дипломатическа интензивност сред Пекин и Москва през последните седмици. Китай и Индия участваха в огромни военни учения в Далечния изток на Русия, до момента в който формалният номер 3 на Пекин Ли Джаншу приказва персонално на Седмия източен стопански конгрес във Владивосток предходната седмица.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР