Китай е готов да предложи помощ на Пакистан, изпаднал във

...
Китай е готов да предложи помощ на Пакистан, изпаднал във
Коментари Харесай

Китай ще предложи помощ Пакистан, за да успее да преодолее финансовата криза

Китай е подготвен да предложи помощ на Пакистан, изпаднал във финансова рецесия, само че съответните условия към момента се разискват, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Това съобщи върховен китайски посланик след срещата през днешния ден в Пекин сред китайския министър председател Ли Къцян и новоизбрания президент на Пакистан Имран Хан, който през вчерашния ден се срещна и с президента на Китай Си Цзинпин.

Задълбочаващата се финансова рецесия повдигна подозрения в способността на Пакистан да изплати заемите, отпуснати от Пекин в границите на инфраструктурната самодейност " Един пояс, веднъж ", отбелязва АП. Пекин бе заречен общо над 60 милиарда $ на Исламабад под формата на заеми и вложения за пътища, пристанища, електроцентрали и индустриални паркове за построяването на така наречен Икономически кулоар Китай-Пакистан (СРЕС), напомня организацията.

След срещата на премиера Ли с пакистанския президент заместник-външният министър на Китай Кун Сюаню съобщи, че двете страни са се разбрали " по принцип, че китайското държавно управление ще окаже нужната поддръжка и помощ на Пакистан, с цел да преодолее сегашните си стопански компликации ". " Що се отнася до съответните ограничения, способените управляващи на двете страни ще проведат подробни полемики ", посочи китайският посланик пред кореспонденти в Пекин.

Пакистанските валутни запаси се стопиха с 42 % от началото на годината, отбелязва Ройтерс. Миналия месец страната получи избавителен пакет от 6 милиарда $ от Саудитска Арабия, само че призна, че те са незадоволителни и че към момента възнамерява да потърси помощ от Международния валутен фонд - за 13-и път от края на 80-те години. Имран Хан се оплака на китайския президт предходния ден, че е наследил доста тежка икономическа обстановка. Новоизбраното държавно управление в Исламабад се пробва да преразгледа знаковия план СРЕС, основен за самодейността " Един пояс, веднъж ", с цел да акцентира на планове, фокусирани върху общественото развиване, вместо на чисто инфраструктурни, показва Ройтерс.

Заместник-министър Кун съобщи през днешния ден, че " няма да има смяна в броя на плановете ", само че добави, че " обсегът на самодейността ще се разшири, като се ориентира към изискванията на живот на хората. " Той обаче не посочи детайлности.

Пакистански медии бяха съобщили авансово,че Китай приготвя пакет от 6 милиарда $ помощ и иинвестиции за Пакистан, само че тематиката не бе упомената на днешната среща сред водачите в Пекин. Ли Къцян съобщи, че визитата на пакистанския президент " ще консолидира и развие по-нататък здравите и трайни връзки " сред двете страни, а Имран Хан отвърна, че планът за икономическия кулоар е " голям късмет за Пакистан да прогресира, да притегли вложения, да увеличи стандарта на живот и икономическия напредък ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР