Китай е безспорният световен шампион в изграждането на язовири. Те

...
Китай е безспорният световен шампион в изграждането на язовири. Те
Коментари Харесай

Язовирът на раздора между Китай и Индия

Китай е безспорният международен първенец в построяването на язовири. Те освен имат повече работещи огромни язовири от всяка друга страна в света, само че също по този начин държат върха за водноелектрическа централа с максимален потенциал в употреба: язовирът Три клисури на река Яндзъ. Сега източноазиатската суперсила е в развой на основаване на първия супер язовир в света, който ще счупи всички предходни върхове.
 Гуанджоу, Китай ли е най-евтиният град за нощен живот през 2024 година
Най-евтините градове за нощен живот през 2024 година

Кой влиза в топ 10 на базара на 183 проучени дестинации

Китай за първи път разгласи построяването на така наречен супер язовир през 2021 година, когато Общокитайският национален конгрес утвърди 14-ия петгодишен проект на страната.

Язовирът ще се намира в долното течение на река Ярлунг Зангбо, известна като река Брахмапутра в Индия, измежду подножието на Хималаите в Тибетския самостоятелен район. Реката издълбава Големия каньон Ярлунг Зангбо, най-дълбокият каньон в света, който се простира на дължина 504.6 километра, малко по-дълъг от Големия каньон в Съединени американски щати.
 Снимка 652655

Новият язовир ще има за цел да употребява голямото количество евентуална сила, която се съдържа в реките и скалите на този епично просторен район. Като цяло, той може да утрои количеството водноелектрическа сила, което сега се улавя от електроцентралите на Трите проломи.

Правителството оправдава проекта, като споделя, че ще помогне на Китай да реализира задачата си за постигане на пикови въглеродни излъчвания до 2030 година и въглеродна индиферентност до 2060 година
 Хималаите, чаури и чурпи - най-твърдото сирене в света
Най-твърдото сирене в света

Хималайското сирене с необикновен усет и хранителна стойност

Схемата обаче се оказва много спорна. Над 1.25 милиона души са изгонени от домовете си по време на строителството на язовира Три проломи, до момента в който доста скотски местообитания и естествени екосистеми са окончателно нарушени. Някои се притесняват, че язовирът Ярлунг Зангбо може да се окаже още по-разрушителен.
 Снимка 652653

Слуховете за супер язовира също провокираха напрежение измежду граничещите с Китай съседи. Напоследък Китай и Индия спорят за водните запаси на Хималаите и последните планове за поречието на река Ярлунг Зангбо, имат капацитета да задълбочат разногласието.
 От Цинхай до Тибет - историята на най-високата жп линия в света
До 5702 м надморска височина - историята на най-високата жп линия в света

Едно удивително инжинерно знамение

Както означават политически анализатори, Индия и Бангладеш се намират надолу по течението на речната система и разчитат в огромна степен на нейните води. Тъй като язовирната стена в Китай може драстично да промени потока и курса на речната система, Индия се тормози, че водоснабдяването на нацията може съществено да се наруши.

Говорител на индийското министерство на водните запаси споделя пред Al Jazeera, че възнамерява да построи собствен личен 10-гигаватов план върху различен приток на Брахмапутра, с цел да противодейства на въздействието на язовирната стена в Китай.
 Снимка 652654

Някои индийски коментатори настояват, че Китай има " покривало от загадка към своя план " в опит да заглуши интернационалната реакция против строителството на язовира. Без бистрота, настояват те, цялостното влияние на язовира ще остане незнайно, до момента в който не бъде приключено и за всяко несъгласие по-късно ще бъде прекомерно късно.
 Недостъгът на вода и хидропанелите, които я създават от въздуха
Вода от въздуха - тaка ли ще се оправяме със сушата

Необичайни решения за необикновени обстановки

Подобни разногласия са зародили и другаде по света. Етиопия е в разгара на разрастваща се мощно спорна водноелектрическа язовирна система на река Сини Нил, само че Египет се опасява, че това може да ги откъсне от скъпоценните води на Нил. По същия метод контролът върху река Тигър-Ефрат заплашва да раздруса дългогодишните съперничества в Близкия изток. Всички тези случаи допускат, че ерата на " водните войни " може да е на хоризонта.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР