Китай днес изгони канадски дипломат от Шанхай, след като Отава

...
Китай днес изгони канадски дипломат от Шанхай, след като Отава
Коментари Харесай

Китай изгони канадски дипломат

Китай през днешния ден изгони канадски посланик от Шанхай, откакто Отава подреди на основан в Торонто китайски посланик да напусне страната, предава Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Канада през вчерашния ден изгони китайския посланик Чжао Вей, откакто отчет на канадското разузнаване го упрекна, че се е опитал да вземе на прицел канадски народен представител, отправял рецензии против отношението на Китай към мюсюлманското уйгурско малцинство.

China has ordered a Canadian diplomat to leave the country, a tit-for-tat move hours after Justin Trudeau`s government expelled a Chinese envoy

" Няма да толерираме каквато и да била форма на задгранично вмешателство ", съобщи през вчерашния ден канадската министърка на външните работи Мелани Жоли.

В отговор на " голословните дейности " от страна на Канада Китай е наредил на Дженифър Лин Лалонд от канадското консулство в Шанхай да напусне страната до 13 май, стана ясно от изказване на китайското министерство на външните работи. Ведомството добави, че Китай си резервира правото да предприеме спомагателни ограничения в отговор.

През 2021 година канадската разследваща организация разгласява отчет за китайското въздействие в Канада, в който имаше информация за евентуални закани против консервативния народен представител Майкъл Чон и неговото семейство. Подробности за отчета станаха известни на 1 май, когато канадският вестник " Глоуб енд мейл " (Globe and Mail) заяви, че Китай е търсил информация за Чон и фамилията му в Китай, евентуално в опит да го сплаши.

" Не трябваше да минат две години, преди държавното управление да вземе това решение ", съобщи Чон пред кореспонденти.

Китай съобщи, че в никакъв случай не се е намесвал във вътрешните работи на Канада и няма интерес да го прави. Китайското генерално консулство в Торонто съобщи, че отчетът за Чон няма " никаква фактическа основа и е изцяло безпочвен ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР