Китай дари комплекс от президентски сгради във Вануату, докато Австралия

...
Китай дари комплекс от президентски сгради във Вануату, докато Австралия
Коментари Харесай

Китай и Австралия се състезават с дарения в надпревара за влияние в Тихия океан

Китай подари комплекс от президентски здания във Вануату, до момента в който Австралия и Нова Зеландия откриха летище на стойност 55 милиона австралийски $ в прилежащите Соломонови острови, на фона на конкуренция за въздействие в района на тихоокеанските острови, предава " Ройтерс ".

Външният министър на Нова Зеландия Уинстън Питърс дойде на Соломоновите острови във вторник, с цел да съобщи комлекс на летище на стойност 55 милиона австралийски $ (36,55 милиона долара) в Западната провинция, финансирано от Нова Зеландия и Австралия.

Министър-председателят на Соломоновите острови Йеремия Манеле, също присъстващ на церемонията, се о чаква скоро да пътува до Китай, откакто посети Австралия предходната седмица при първото си задгранично посещаване в тази роля.

Манеле сподели пред медиите след завръщането си на Соломоновите острови в събота, ч е Соломоновите острови са поискали от Австралия да финансира набирането на локална полиция през идващото десетилетие, тъй че нацията да може да се " грижи за себе си " за вътрешната сигурност.

Соломоновите острови имат връзки в региона на сигурността с Китай и Австралия , макар че новото държавно управление, определено през април, преразглежда своите ограничения за сигурност, сподели Манеле.

В понеделник Ху Чунхуа , заместник-председателят на Националния комитет на Китайския национален политически съвещателен съвет (CCPPCC), взе присъединяване в гала във Вануату в понеделник за предаване на президентски офис и здания на министерството на финансите и външните работи , издигнати от Китай в столицата на Вануату Порт Вила 

Австралия подари лодка на полицейските сили на Вануату , която дойде в Порт Вила тази седмица, се споделя в изказване на Върховната комисия на Австралия.

Китай е най-големият външен заемодател на Вануату след десетилетие създаване на инфраструктура, до момента в който Австралия е най-големият донор на помощ.

Ху също посети най-голямата тихоокеанска островна нация, Папуа Нова Гвинея , която има връзки в региона на защитата със Съединените щати, предходната седмица.

" Китай се ангажира да развива приятелско съдействие с тихоокеанските островни страни , в това число Вануату и Соломоновите острови ", сподели представителят на китайското външно министерство Мао Нин на постоянен брифинг за пресата в Пекин във вторник.
 Китай ще гради мостове в международната стопанска система
Китай ще гради мостове в международната стопанска система

Да не повдигаме желязната завеса на борбата, а да проправим пътя на съдействието, прикани Си Дзинпин
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР