Китай дадоха едни от най-добрите си катерачи. Непал дадоха шерпа,

...
Китай дадоха едни от най-добрите си катерачи. Непал дадоха шерпа,
Коментари Харесай

Приятел на Боян Петров разказа подробности за спасителната акция

" Китай дадоха едни от най-хубавите си катерачи. Непал дадоха шерпа, който е изкачил върха и от двете страни. Групите рапортуваха и ходеха, а ние с хеликоптера гледахме и координирахме нещата с институциите. Китай го направи като подаяние към България. Непал желаеха 200 хиляди $, само че ние договорихме 50 хиляди, в случай че изпратят хеликоптер и 150 хиляди, в случай че го намерят жив. Китай го направиха гратис. Парите бяха дадени от другари на Боян и дарителската сметка, която приятелката му направи. Операцията струваше над 65 хиляди $. " Това сподели за bTV Кирил Петков, който който отпътува за Хималаите със своя татко Петко Петков, с цел да взе участие персонално в издирването на алпиниста ни.
" Огледахме доста деликатно под скалите, всички места, където може да е паднал, огледахме с чувствителни камери, опитахме да идентицифираме индивиуални точки, а екипът на Китай ги обходи. Самият хеликоптер прелетя над самия връх. Всички сме доста недоволни, чене можахме да го намерим... Командирът на китайския избавителен екип ни сподели: Да знаете, че от през днешния ден нататък няма граници сред Китай и Непал, когато става дума за избавителни задачи. "
По думите на Петков избавителната акция по издирването на Боян Петров е била невиждана и ще обезпечи повече сигурност в бъдеще за алпинистите.
" Баща ми потегли за Непал. Каза ми, че получава друга информация. Беше изтеглил 30 хиляди $ и потегли за Китай. Реших, че ще го съпроводя. Китайския дипломат доста помагаше. Посрещна ни с усмивка и получихме безвъзмездни визи ", споделя още приятелят на Боян Петров. Петков.
" Никога в историята на Непал хеликоптери не бяха прелитали през границата към Тибет. Авиационната администрация на Непал доста се притесняваше, че в случай че хеликоптерите бъдат позволени по неверен метод в Китай, ще е рисково за тях. Китайската администрация също работи да два през нощта и в три часа получихме разрешението – първото в историята сред двете страни за три хеликоптера да могат да излетят до границата ", описа Петков.
По думите му към този момент няма граници сред Китай и Непал при избавителни акции.
Той още веднъж благодари и на българските и на китайските институции – непрекъснато на линия за съдействия в България са били министрите Екатерина Захариева и Румен Порожанов, както и шефът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.
Петков благодари и на Китай, и Непал за изключителното подпомагане и за това, че техните спасители са рискували живота си в акцията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР