Китай, член на БРИКС, отново започна да разпродава щатски долари

...
Китай, член на БРИКС, отново започна да разпродава щатски долари
Коментари Харесай

БРИКС: Китай агресивно продава долари

Китай, член на БРИКС, още веднъж стартира да разпродава щатски долари на международните валутни пазари, с цел да отбрани личната си валута - китайския юан.

Държавните китайски банки реализираха този ход в продължение на три поредни дни тази седмица – понеделник, вторник и сряда – на спот валутните пазари. Тези дейности последваха решението на Moody’s да намали вероятността на Китай до отрицателна, което се отрази на положението на юана и евентуално отслаби позициите му на интернационалните пазари.

След корекцията на рейтинга от страна на Moody’s китайските държавни банки активизираха напъните си, като нападателно унищожиха щатски долари на валутните пазари. През този тридневен интервал те поредно разпродаваха щатски долари и неотложно ги обменяха за китайски юани, за да укрепят позицията на юана по отношение на щатския $.

От Reuters оповестиха , че до момента в който в понеделник и вторник Китай нападателно разпродаваше щатски долари, в сряда разпродажбата беше относително сдържана. Запознати със обстановката източници обаче подчертаха, че китайските банки не могат да разчитат на тази тактичност в дълготраен проект. Анализаторите считат, че устойчивото влияние върху китайския юан от решението на Moody’s може да не се удържи.

Китай и по-широката коалиция БРИКС интензивно работят за предотвратяване на локалните си валути от въздействието на щатския $. БРИКС упорства да се понижи господстващото състояние на щатския $ като международна аварийна валута, като се стреми да го размени със съответните си локални валути.

През декември китайският юан удари 16-годишно дъно по отношение на щатския $, като доближи 7.15. Подкрепен от положителните данни за заетостта в Съединени американски щати, доларът остана мощен, което докара до спад на юана до 10-месечно дъно през тази година. Само през последните 30 дни китайският юан се обезцени с 6% по отношение на щатския $. От началото на годината до момента юанът се е намалил с 3% по отношение на засилващия се щатски $.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР