Китаецът Дин Лижън спечели Световната титла по шахмат, след като

...
Китаецът Дин Лижън спечели Световната титла по шахмат, след като
Коментари Харесай

Китаец е новият световен шампион по шахмат

Китаецът Дин Лижън завоюва Световната купа по шахмат, откакто победи руснака Ян Непомняшчи в четвъртата партия по тайбрека по бърз шах. В четирите партии Дин Лижън завоюва с общ резултат 2,5:1,5, откакто 14-те партии в класическия шахмат завършиха при еднакъв резултат 7:7 точки, като всеки от шахматистите завоюва три победи.

Непомняшчи беше с белите фигури в четвъртата партия, само че позволи няколко доста съществени неточности, които нямаше по какъв начин да не бъдат осъдени на това равнище. Руснакът, който игра под флага на международната федерация (ФИДЕ), за повторно играе край за короната. През 2021-а година обаче 32-годишният Непомняшчи беше съкрушен от норвежкото знамение Магнус Карлсен.

Дин Лижън пък става първият китаец, който печели международната купа в античната игра. Веднага след края той не можеше да сдържи страстите си и стартира да приказва пред публицистите с насълзени очи.

" В този миг, когато Ян се съобщи, аз просто не можех да се управлявам. Исках да се разплача на самата дъска. На първо място желая да благодаря на приятелите си и на екипа ми, а към този момент усещам облекчение ", изясни новият отличник.

Ян Непомняшчи завоюва шампионата на кандидатите през 2022-а година и трябваше да срещне за купата Карлсен. Норвежецът обаче отхвърли да пази купата си поради липса на интерес. При това състояние на финала излезе заелият 2-ото място в шампионата на кандидатите – Дин Лижън, който в последна сметка стана и 17-ият международен първенец по шахмат.

Новият международен първенец е роден през 1992-а година в град Вънчжоу, провинция Чжъцзян, намираща се в източната част на страната. Завършил е юридически факултет на Пекинския държавен университет. На 16-годишна възраст става първенец на Китай, а през 2014-а година е екипен международен първенец с националния тим на страната си в Тромсьо (Норвегия). В рейтинга на ФИДЕ заема 3-о място съгласно коефицента си ЕЛО.

 

Източник БНР

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР