Китаец платил преди няколко години цели 2 млн. долара, за

...
Китаец платил преди няколко години цели 2 млн. долара, за
Коментари Харесай

Ето кое е най-скъпото куче в света

Китаец платил преди няколко години цели 2 млн. $, с цел да се снабди с кученце от породата златен тибетски мастиф. Към момента на продажбата кученцето е тежало 90 кг и е било високо 80 сантиметра.
Европейците използваха термина мастиф за всички огромни породи кучета, тъй че го употребявали и за това кученце, което в действителност е тибетско планинско куче или хималайско планинско куче. Произхожда от номадските култури на Тибет, Китай, Индия, Монголия и Непал.
Легендата гласи, че тибетският мастиф е „ Божие куче ”.
От името излиза наяве, че породата има произхода си в Тибет, където (включително в района на Хималаите) тези кучета се употребявали като пазачи на добитъка, както и на домовете на стопаните си. До средата на ХХ век породата, известна и като Do Khyi, била съвсем непозната в Европа, а с помощта на европейските животновъди нейните представители не изчезнали.
Има няколко митове за произхода на мастифа. Една от тях споделя, че те са пристигнали в Централна Азия след вожда на хуните Атила. Според друга, тибетският мастиф е " Божие куче ", тъй като съставлява трансформацията на тибетски духовник в куче.
След грандиозната продажба за два милиона $, животновъдите почнали да развъждат тази порода кучета, само че те се оказали доста скъпи за поддръжка. Тибетският мастиф не е куче за всеки, защото социализацията му лишава доста време.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР