Кит белуга, опакован с колани, който се появи в Норвегия

...
Кит белуга, опакован с колани, който се появи в Норвегия
Коментари Харесай

Кит белуга с колан се появи в Швеция, заподозряха го в шпионаж

Кит белуга, опакован с колани, който се появи в Норвегия през 2019 година, предизвиквайки спекулации, че е разузнавач, подготвен от съветския флот, се е появил край крайбрежията на Швеция, заяви организацията, която го следи.

Открит за първи път в крайния северен район Финмарк в Норвегия, китът е прекарал повече от три години в постепенно напредване по горната половина на норвежкото крайбрежие, преди ненадейно да форсира скоростта си през последните месеци, с цел да обхване втората половина и да стигне до Швеция.



В неделя той беше следен в Хунебостранд, край югозападното крайбрежие на Швеция, заяви „ Сайънс Алерт “.

" Не знаем е ускорил придвижването си толкоз доста тъкмо в този момент, изключително откакто се отдалечава доста бързо от естествената си среда ", споделя пред Агенция Франс Прес Себастиан Странд, морски биолог от организацията OneWhale. " Възможно е хормоните да го карат да си търси сътрудник. Или пък може да е самотност, защото белугите са доста обществен тип - може да значи, че той търси други белуги ".



Смята се, че китът е на 13-14 години, а Странд споделя, че той е " на възраст, в която хормоните му са доста високи ".

Най-близката популация от белуги се намира на архипелага Шпицберген, в далечния север на Норвегия.
Смята се, че китът не е видял нито една белуга, откогато е дошъл в Норвегия през април 2019 година

Норвежците го нарекоха " Хвалдимир " - игра на думи с думата " кит " на норвежки език, hval, и намек за хипотетичната му връзка с Русия.

Когато той се появи за първи път в норвежката Арктика, морските биолози от Норвежката дирекция по риболовство отстраниха прикрепените колани. Върху тях е имало инсталирана стойка, подобаваща за камера, а върху пластмасовите клипси били отпечатани думите " Equipment St. Petersburg ".

Служители на дирекцията обявиха, че Хвалдимир може да е избягал от заграждение и може да е бил подготвен от съветския флот, защото наподобява е привикнал с хора.

Москва по този начин и не излезе с публична реакция на норвежките спекулации, че той може да е " съветски разузнавач ".
Баренцово море е стратегическа геополитическа зона, в която се следи придвижването на западни и съветски подводници. То е и вратата към Северния път, който редуцира морските пътувания сред Атлантическия и Тихия океан.

Странд съобщи, че здравето на кита " наподобява е било доста положително " през последните години, като се е хранил с дива риба под норвежките ферми за сьомга.

Но организацията му е загрижена за способността на Хвалдимир да намира храна в Швеция и към този момент следи известна загуба на тегло.

Китовете белуга, които могат да доближат до 6 метра и да живеят сред 40 и 60 години, нормално населяват ледените води към Гренландия, Северна Норвегия и Русия.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР