Кишинев. Все още не са преброени всички гласове, но резултатите

...
Кишинев. Все още не са преброени всички гласове, но резултатите
Коментари Харесай

„Фонд за стратегическа култура“ : Разгром за Социалистите, фактическа победа за Демократическата партия

Кишинев. Все още не са преброени всички гласове, само че резултатите от парламентарните избори в Молдова към този момент са ясни. По партийни описи предстоящо победиха социалистите (Партия на социалистите на Република Молдова), само че с доста непредвиден резултат от порядъка на 31%, което ще им обезпечи единствено 15-16 депутатски „ списъчни “ мандати. Според изследванията на публичното мнение преди вота нещата изглеждаха доста по-различно – от 40 до 49% от гласувалите, написа електронното издание на съветското списание „ Фонд за стратегическа просвета “, в материал, показан без редакторска интервенция.
В последна сметка социалистите изгубиха от Демократическата партия на Молдова (ДПМ) и блока ACUM 40% от изборните окръзи, при което в редица случаи резултатът беше просто победен. Например, в Ниснорените, мажоритарен окръг на Влад Плахотнюк, който и победи, тя получи малко повече от 6% от гласовете, до момента в който ДПМ събра 73%.
Социалистите реализираха беден резултат и в Теленещи – по-малко от 12%, като тук най-силни се оказаха юнионистите от ACUM, които завоюваха близо 37%, побеждавайки ДПМ с 29%. На милостта на партия „ Шор “ бе оставен Оргеев, където ПСРМ не получи и 7% от гласовете, до момента в който партията на Илан Шор събра 55% от вота. В Стращен, където походът към Народното събрание оглави министър председателят на Молдова Павел Филип, социалистите също претърпяха проваляне – те получиха 13%. Ситуацията за тях не е по-добра и в Хинчента – към 15%, Криулана – 17%, Калараш – 16,5%, Резина – 20%, Яловена – 11%, Солданеща – 18%.
За победа на ПСРМ, каквато се предвиждаше в анкетите, може да се приказва единствено в няколко окръга. Социалистите получиха повече от 40% от гласовете в Бричан, Окница, Дондюшани, повече от 50% - в Приднестровието, повече от 80% - в Тараклия и Гагаузия.
Втори и трети резултат от пропорционалния избор получиха ACUM (около 26%) и ДПМ (24%). Още 4 кресла в молдовския парламент ще получи, съгласно предварителните резултати, партия „ Шор “, която събира 8,5% от гласовете. Победителите ще поделят сред себе си 5 места, които ще останат свободни поради това, че другите участници във вота не преодоляха бариерата за влизане в Народното събрание.
Но картината се трансформира напълно, в случай че се вземат поради резултатите от изборите по мажоритарни окръзи. Тук водач е ДПМ, който все още има 20 спечелилия, 15 имат ПСРМ, 11 ACUM, 2 – „ Шор “ и трима самостоятелни (двама от тях от Приднестровието).
Общият резултат е 33 депутати за демократите, 30-31 за социалистите, 23 за Санду и Настасе, 6 за „ Шор “ и трима самостоятелни.
Подобна диспозиция не дава обещание на болшинството на социалистите в Народното събрание, даже в случай че към тях се причислят тримата самостоятелни водачи в мажоритарните избори. ПСРМ може да разчита на 34-36 депутати в париламента. ACUM също ще е в съпротива при всички случаи. Що се отнася до ПДМ, самият Плахотнюк не може да сътвори болшинство – даже с присъединението на „ Шор “ и „ самостоятелните “ не се получават нужните 51 кресла, противовесът на социалистите и ACUM при всички случаи не дава шансове за властта на молдовския кукловод, както не дава и на ПСРМ.
Така че, най-интересното следва. По-рано ръководителят на към този момент някогашния парламент Андриан Канду разказа вероятен сюжет за образуване на държавното управление на малцинството, при неуспех на опитите за сделка с блока ACUM или обособените му съставящи – PAS на Мая Санду или DA на Андрей Нъстасе. Но ще се съгласят ли в днешните условия от опозицията да сключат политическа договорка с Плахотнюк? В момента те са в напредък, имат поддръжката на Запада, а за тях гласоподават в Америка, Европа, Канада и Австралия. Лидерът на PAS към този момент съобщи, че резултатите на ACUM са по-ниски, в сравнение с е трябвало да бъдат и анонсира улични митинги. Възможно е след съвещания със западните си „ сътрудници “, от опозицията да решат, че им е по-изгодно да провеждат митинги и да се стремят към анулация на резултатите, а през лятото да проведат нова акция. Само че Влад Плахотнюк чудесно умее да скланя съперниците в своя изгода. Напълно допустимо е и в редиците на ACUM да има негови евентуални жертви и това ще стане ясно доста скоро.
Редица специалисти виждат и различен формат на ръководещата коалиция – ДПМ и ПСРМ. Това наподобява невероятно, само че за молдовския олигарх няма нищо невероятно, когато става въпрос за запазването на персоналната му власт. „ Навремето Плахотнюк съумя за една нощ да трансформира огромна част от проруските депутати в проевропейски. Това е по силите му “, споделя кишневският политически анализатор Игор Боцан. Още повече, че ДПМ може да разчита, че 39-40 или повече от парламентарните мандати към този момент са „ в джоба му “ (заедно с „ Шор “). През 2014 година Плахотнюк беше в къде къде по-трудна обстановка – той стартира с 19 народни представители, само че за по-малко от година получи цялостен надзор над законодателната и изпълнителната власт. Сега той към този момент уточни рамката на една кардинална сделка:
„ За нас, представителите на Демократическата партия, няма политици, с които ние не можем да беседваме. Няма такива, които не бихме желали да обсъждаме. Няма да слагаме условия, както няма и да одобряваме такива “.
Социалситите до момента обявиха, че са провеждали свое редом броене на гласовете и резултатите от него се разграничават от формалните. Те дадоха обещание да ги разгласяват в понеделник.
Най-зашеметени от резултатите от гласуването ще бъдат молдовските жители: множеството от тях не можеха да си показват, че Влад Плахотнюк и ДПМ, които имаха смешни рейтинги при започване на акцията, ще бъдат спечелилите на финалната линия. Независимо от обстоятелството, че и молдовският олигарх, и министър председателят му по-рано, съгласно социолози, имаха поддръжка на равнища от 1-6%, и двамата завоюваха в областите си с резултати от 73% (Плахотнюк в Ниспорени) и 45,6% ( Филип в Страшени). Резултатите от претендентите на ПСРМ в тези изборни региони са надлежно 6,5% и 11,9%.
Оказва се, че социологията е просвета, която по принцип не е използвана към молдовската действителност? Интересно е, че никой от молдовските анализатори, които направиха прогноза за резултатите от изборите за NewsMaker, не можеше да даде повече от 30 гласа от ПДМ и чакаха 38-55 за социалистите. Но всичко беше напълно друго. Какво беше това - добре премислена тактика на Плахотнюк или тривиално потребление на административните пълномощия на властта?
Така или другояче, в действителност победи Влад Плахотнюк, а референдумът, който се организираше по едно и също време с гласуването, се оказа несполучлив, тъй като всички знаеха авансово, че две трети от имащите право на глас жители (броят, нужен за признание на резултатите от плебисцита), няма да дойдат до изборните секции. Избирателната интензивност не доближи 50%. Молдова гласоподава с краката си – близо 51% от гласоподавателите не взеха присъединяване в тържеството на ерзац демокрацията, когато властта на народните представители е сменена с властта на стеснен кръг хора. Какво ще съумеят да извадят против това ПСРМ и ACUM. Кой от тях ще седне на масата за договаряния с Плахотнюк и кой ще се заеме с възобновяване на справедливостта?

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР