Киселото мляко удължава живота на гласовите протези при пациенти с

...
Киселото мляко удължава живота на гласовите протези при пациенти с
Коментари Харесай

Киселото мляко удължава живота на гласовите протези при пациенти с рак на ларинкса

Киселото мляко удължава живота на гласовите протези при пациенти с рак на ларинкса. Това сочат наблюдения на началника на УНГ поделение в УМБАЛ-Пловдив доктор Асен Асенов, който първи вкара у нас метода за гласова рехабилитация.
Един от главните проблеми за пациентите с карцином на ларинкса след ларингектомия е невъзможността да приказват, което от своя страна води до загубата на обществени контакти и до появяването на меланхолия, като с времето те стартират да се усещат новобранци в обществото.
Единственото избавения за тези хора е създадено преди повече от 40 години от двама американски лекари Блом и Зингер, а изобретените от тях гласови протези сполучливо се слагат и в УНГ отделението към УМБАЛ-Пловдив, заяви началникът доктор Асен Асенов. Методът е златен стандарт в гласовата рехабилитация на ларингектомирани заболели.
Завеждащият първи го вкара в България след специализация в Сан Франциско, Съединени американски щати преди 12 години при проф. Хърбърт Дидо и Кшищоф Иждебски. Протезата е под формата на еднопосочна клапа, която сложена на задната стена на трахеостомата съумява да пренасочи въздуха от белия дроб към гърлото и по този метод провокира осцилация на меките тъкани с следваща опция за явен и нескончаем диалект. По този метод се дава опция на тези пациенти да се социализират.
До наскоро болница „ Пловдив “ беше единственото лечебно заведение у нас, където се прави рехабилитация на пациенти с карцином на ларинкса. Американските гласови протези са внасят у нас благодарение на при проф. Хърбърт Дидо и Кшищоф Иждебски. Благодарение на управлението на УМБАЛ-Пловдив успяхме да ги внедрим като обикновен способ за гласова рехабилитация на болните, уточни доктор Асенов. Интервенцията се прави по клинична пътека. За слагане на протезата има следните показания: Пациентът да е минимум 2 месеца след привършване на лъчетерапията и в случай че пациентът няма проблеми с белия дроб.
Манипулацията в началото се прави под обща анестезия и трае 30-40 минути. В това време се оформя фистулата, където се слага протезата. Обикновено пациентът проговаря незабавно или след прочут интервал на извършения. Последващите смени се вършат с локална анестезия и лишават сред 10 и 20 минути. Средната дълготрайност на живота на една гласова протеза е към 6 месеца, като минималният период е 30 дни, а оптималният – над 2 години, показа усещания от своя опит доктор Асенов. Колко ще издържи зависи от питателните привички на пациента, съществуване на мощно изразен гастроезофагеален рефлукс (б.а. – стомашни киселини), който постоянно се среща при тези пациенти поради нарушавания в резултат на интервенцията. Любопитен е фактът, че трайността на протезата е във връзка и с честата консумация на българско кисело мляко, което е доста добър пробиотик и работи противогъбично по отношение на микроорганизмите, които се заселват и повреждат протезата, посочи началникът на УНГ отделението.
В България годишно се вършат над 350-400 интервенции на пациенти с отхвърлен ларинкс поради карцином. След унищожаване на засегнатия орган болните имат добра преживяемост, а когато се сложи и гласова протеза, качеството им на живот доста се усъвършенства.
Заболяването най-често стартира с смяна в гласа. Ако в продължение на няколко седмици има дрезгавост и тя не отминава, а се утежнява, би трябвало да се потърси консултация със експерт. Д-р Асенов означи, че ракът на ларинска се среща най-често при пушачи, както и при злоупотребяващи с алкохол. Застрашени са и работещи с нездравословни химикали в наднормени количества. Диагностицира се и при хора, на които се постанова постоянно да приказват високо и даже да викат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР