Киселото мляко е една от най-полезните традиционно български храни. За

...
Киселото мляко е една от най-полезните традиционно български храни. За
Коментари Харесай

Как да разберете дали киселото мляко е истинско

Киселото мляко е една от най-полезните обичайно български храни. За страдание, на пазара все по-рядко може да се откри натурално кисело мляко - без сгъстители и подобрители. Най-честите добавки в него са глутен (нишесте), сол, захар и изсъхнало мляко. Последните три са сложни за доказване в домашни условия, само че нишестето може да се открие доста елементарно.

Нишестето е бяло вещество, което в хранителната индустрия постоянно се употребява за сгъстител и по този начин попада и в индустриалното кисело мляко. Сигурно си спомняте, че нишестето елементарно се открива с йодна смес.

Ето по какъв начин:

Грабнете с лъжичка кисело мляко, капнете 2-3 капки йод върху него и изчакайте няколко минути. Мляко, сгъстявано с нишесте, трансформира цвета си в синьо-лилаво. Ако в киселото мляко няма нишесте, мястото на йодните капки ще остане кафеникаво.

Освен това натуралното кисело мляко отделя суроватка, в случай че престои повече от час.

Друг добър метод да се ревизира дали едно кисело мляко е същинско е да го употребявате за закваска. Ако домашното мляко се закваси, значи проверяваното съдържа млечно-кисели бактерии и това е доста по-сигурен метод за надзор на състава му.

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР