Кирил Стаменов е златотърсач с над 40-годишен стаж. Създател и

...
Кирил Стаменов е златотърсач с над 40-годишен стаж. Създател и
Коментари Харесай

Българският Индиана Джоунс: Средна гора е пълна със злато, Р...

Кирил Стаменов е златотърсач с над 40-годишен стаж. Създател и ръководител на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и астероиди, единствена на Балканите, която тази година чества 10-и празник.

В асоциацията членуват над 3000 души - търсачи на адреналин от България, Турция, Гърция, Сърбия, Албания, Косово. Приятелите с право назовават Стаменов Българския Индиана Джоунс, по прилика с именития кино воин, изследовател на съкровища и завършения. Стаменов има забележителни знания по история, археология, нумизматика. Негови другари и учители са най-известните български геолози и археолози, измежду които  Георги Китов. Заслуга на Стаменов е картографирането на находищата със самородно злато у нас. 



Кирил със самородни парчета злато

Лятото е златно време за златотърсача. А тръпката да търсиш съкровища е съдбовна, пипне ли те любовта към приключението, няма избавление, споделя Кирил Стаменов.

Най-популярни измежду сътрудниците му и тази година са експедициите из Средна гора, наричана с право Българското Елдорадо поради изобилието от антични рудници, където към момента се намира самородно злато.

С  металдетектори там в последно време са открити много огромни парчета от жълтия метал по 3 и даже по 5-6 грама. Районът е фамозен като златоносен от антични времена. Преди милиони години Средна гора е била най-високата планина на територията на България, а след изместване на пластовете се подвигат Стара планина, Пирин и Рила. Високото златно наличие в Средна гора най-вероятно се дължи на вулканична активност, обяснява Стаменов.

Много богати на злато са и реките към Стрелча и Панагюрище,

изключително река Луда Яна. Прочутото Панагюрско богатство е създадено със злато, намерено и промито на територията на Средна гора - това е потвърдено с научни разбори, твърди нашенският Индиана Джоунс.



Участвал е в българо-американски планове, при които с рентгеноспектрален разбор било открито, че освен Панагюрското, а и други съкровища, открити по нашите земи, са основани със самородно злато, промито в региона на Централна Средна гора, където преди епохи процъфтявало богатото Одриско царство.



При настойчиво търсене парчета самородно злато се откриват в фамозната околност Златна равнища в община Братя Даскалови, както и в региона на Централна Средна гора, към Свежен. Златоносни са и реките в региона на Каваклийка, към Розовец и Брезово.

Българското Елдорадо включва и Стара планина,

сред Берковица и Белоградчик. Стаменов разкрил златинки в проби в местността Трите чуки, покрай сръбската  граница. Там намерил и неповторими каменни поти, в които сигурно е топено злато от времето на траките - с микроскоп се виждали микроскопични златинки. В региона има следи от тракийски рудари - корито за промиване на злато, а статуетки на саксонски рудари са изложени в музея в Чипровци.

Злато е промивано и в Родопите - сред Доспат и Гоце Делчев, към Сърница, там също има доста следи от рудници, споделя Стаменов. Предстои му и експедиция в Източните Родопи - Ивайловградско, Крумовградско.

Там ще изследва региони, маркирани на карти на " Редки метали ", където са правени шистови проби за съществуване на злато още през 70-те-80-те  години.



За регионите към границата обаче е наложително уведомително писмо до Гранична полиция. Проблем е наличието на бежанци - даже при една от експедициите Стаменов и спътниците му помогнали за залавянето на незаконна група, влизаща у нас.

Още по-сериозен е рискът от необезвредени мини към границата, заложени по време на соца като спирачка против бегълци от България. Реална е заплахата да се натъкнеш на остарели експлозиви, предизвестява златотърсач номер 1.  

Продължава да изследва и скалните ниши в Кърджалийско и Хасковско. Вече разполага

с съвременен електронен микроскоп, който му разрешава да прави разбори на находките напряко на терен.

С сътрудници проучва древното тракийско светилище в местността Глухите камъни сред Любимец и Маджарово. Светилището, обгърнато в мистерии и митове, е ситуирано върху четири скални масива, разграничени от дълбоки клисури. В отвесните скали са изсечени над 300 ниши. От двете страни на възвишенията - и откъм юг, и откъм север, където е село Ефрем, реките се оказали всеобщо златоносни. Там и Стаменов и негови сътрудници намирали самородни парчета злато - с промиване и с металдетектори.

Според археолози кръговете, издълбани в камъка, са служели за самобитна карта, сочеща къде има злато.

Иманяри от години ровят в региона в търсене на огромно богатство

Според легенда от близкото село Малко градище някъде в региона бил заровен изтъкнат тракийски държател дружно с „ девет волски товара злато ”. Местните хора имат вяра, че всяка година през декември скритото в пещера тракийско злато се демонстрира и блестящо заблестява.  

Новата обичана дестинация на Стаменов са античните тракийски светилища в община Брезово. При обиколки в региона на Бабек, Розовец, Зелениково с краевед, археолог и геолог се натъкнали на извънредно забавни обекти - т.нар. шарапани, изчукани в скалите кръгове с друга величина, свързани  с улейчета. Приема се, че съставляват част от антични светилища, където тракийските жреци са изпълнявали тайнствени ритуали с вино. С огромна възможност улеите им са били употребявани и за промиване с водна бликам на раздробена на парчета златоносна руда.

Неслучайно точно към обектите в този район известният наш академик траколог проф. Валерия Фол демонстрира подобен интерес, обяснява нашенският Индиана Джоунс.  


Наследниците на Джек Лондон залагат на металдетектори
Улеите и драгите, класика в търсенето на злато, са най-достъпни и като цена. Вече се създава извънредно лек и комфортен мобилен улей от пластмаса, съвършен за проби на терен. 

 Драгите с помпи, с маркучи и инжектори вървят по 500-700 лева Най-нахъсените наследници на Джек Лондон залагат на металдетектори на високи килохерци на цена над 1000 лева Апарат на 61 килохерца с дребна сонда е най-подходящ - хваща дребни самородни късчета под половин грам на плитко. С апаратите на ниски килохерци се хващат по-големи предмети на по-дълбоко. Различни марки металдетектори към този момент могат да се купят в профилиран магазин освен в София, само че и в Пловдив. 

Пинпойнтърите се употребяват в скални крайречни цепки за търсене на тежката секта - олово, желязо, мед и злато. 

Георадарите са за експерти - по-сложни за работа и  доста скъпи - 25-30 хиляди лв.. С тях се търсят рудни жили.

Скъпата инсталация не е гаранция за намиране на богатство, изяснява златотърсач номер 1. Стаменов обикаля планините с металдетектор Makro Gold Kruzer на 61 khz  с дребна сонда. Намирал е самородни парченца на фамозната Златна равнища с тестови Golden Mask 18 khz.

Най-модерните металдетектори са многочестотни. Имат стратегия и за търсене на самородно злато. Цените се движат от 2500 до 3000 лв., само че си костват. Старите апарати за 800-1000 лв., които работят само на една периодичност, не могат да засекат много находки, изяснява златотърсачът. 

 
Камъкът на кралете се крие из Родопите


Любимец на Стаменов е рубинът -  камъкът на кралете, който пази притежателя си от рискове. Намирал много в реките към Кърджали, само че обилно раздава огнената си сбирка като дарове. 

Любимият му пай рубин, открит в Родопите, е огненочервен, 5.5 карата.

В Измир го фасетирал един от най-хубавите турски майстори. Най-големият рубин в сбирката му е  2 грама, 10 карата, открит в Кърджалийско

Родопите са най-богати на полускъпоценни камъни у нас. В региона на Кърджали, Момчилград, Маджарово, Крумовград има изстинали 6-7 вулкана, вследствие на което са се образували  минерали - ахат, яспис, халцедон, аметист, рубини, изяснява Стаменов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР