Кирил Петков ще бъде част от проектокабинета с премиер Асен

...
Кирил Петков ще бъде част от проектокабинета с премиер Асен
Коментари Харесай

Ден преди крайния срок: Няма яснота за персоналния състав на проектокабинета с премиер Асен Василев

Кирил Петков ще бъде част от проектокабинета с министър председател Асен Василев. Това разгласи самият Василев. Структурата и персоналният състав на Министерския съвет не са оповестени. Все още се търси и поддръжка, с цел да имат ръководещите 121 гласа за избор на кабинет.

Времето за Асен Василев и " Продължаваме промяната " тече, поддръжка от 121 още няма. Затова не е несъмнено и дали кандидат-премиерът ще върне на президента изпълнен мандат. Ако има нещо несъмнено - то е, че Кирил Петков ще бъде част от този кабинет, в случай че се стигне до съставянето му. Други имена на министри още не се разискват. А опозицията чака избори.

Подкрепа от 121 депутати за кабинета " Василев " към момента няма, сподели кандидат-премиерът.

Асен Василев - вицепремиер в оставка: Ако няма 121 гласа, няма да внесем проектокабинета.

Кирил Петков ще бъде ли част от вашия план за кабинет?

- Да.

Като какъв?

" Нека съберем 121 гласа. Нямаме някакъв значителен прогрес. Ние сме длъжни да пробваме до дъно. Оттам нататък всеки един народен представител има глава на раменете, има съвест и да реши дали желае да поддържа програмата, която ние представихме ", съобщи Василев.

Разговорите за поддръжка с абсолюно всички незаисими депутати не са спирали, разгласи министър председателят в оставка Кирил Петков.

" От групата на Има Такъв Народ аз мисля, че непрестанно се водят диалози и предложения към тези хора, само че няма по какъв начин... единстъвената цена, която не сме подготвени да платим, е да вкараме задкулисието назад в ръководството. Това не можем да си го позволим ", съобщи Кирил Петков.

Премиерът сподели, че доста желае диалогът да не е единствено за поддръжка, а по програмата.

" Имаме в този момент и ясни политики, ясна тактика, написани по дати законопроекти, те са над 40, обособени тактики, тъй че всичко това е толкоз разумно за тези хора. Дори да кажат " не ", но да видят цялата стратегия, да дискутираме по значимите за България цели и тогава да си създадат мнението, тъй че доста се надявам, че сред парламентарните групи ще влязат в подобен разговор. Единственото ни изискване, несъмнено, е господин Слави Трифонов да не взима решения от тяхна гледа точка. Е няма по какъв начин да влезем в следващо ръководство, където или Бойко Борисов да е наш сътрудник, или Слави Трифонов да е наш сътрудник или Делян Пеевски, всичко друго може ", съобщи Кирил Петков - министър-председател в оставка.

" Темата със състав личен на държавното управление не се разисква, работим върху поддръжката и обясняваме програмата за всички, които демонстрират интерес ", съобщи Андрей Гюров - ръководител на ПГ на " Продължаваме промяната ".

Разговори с " Демократична България " за конструкция и състав на Министерския състав не са водени. Българска социалистическа партия считат, че това е задача на " Продължаваме промяната ".

" Една от систематичните аргументи, която докара до разпада на предходната коалиция, беше недобре построената система за взимане на решения и това държавно управление би трябвало да стъпи на този извод ", разяснява Христо Иванов, съпредседател на Демократична България.

" Това е отговорност и въпрос към мандатоносителя, би трябвало те да си кажат ", сподели Явор Божанков - народен представител от ПГ на Българска социалистическа партия.

Министърът на енергетиката в оставка, който е от квотата на " ИТН ", съобщи, че не е получавал покана да резервира поста си.

" Аз съм в това държавно управление с ясна номинация от кого и с ясно доверие от кого. Така че мисля, че е ясно. Енергетиката е доста оттатък политическия интерес. В последна сметка този бранш въздейства на всеки един българин ", сподели Александър Николов - министър на енергетиката.

Утре изтича срокът, в който Асен Василев би трябвало да връчи на президента директория с имена на проектокабинета или да върне мандата несбъднат.

По тематиката работи екип на " По света и у нас "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР