Кирил Петков призова енергитиците да седнат на масата за преговори.

...
Кирил Петков призова енергитиците да седнат на масата за преговори.
Коментари Харесай

Петков призова енергитиците да седнат на масата за преговори 

Кирил Петков прикани енергитиците да седнат на масата за договаряния. Апелът пристигна откакто ПП-ДБ входираха законите за промени в службите за сигурност.

„ В четвъртък и петък предходната седмица прекарах в Австрия на срещи с доста от политическите партии. Срещнахме се и с външния министър на Австрия. Темата беше Шенген и сигурността в шенгенското пространство. Това, което те обявиха ясно, че най-големят въпрос по отношение на тяхното несъгласие е сигурността на миграционните потоци, сигурността на границата и осведомителна сигурност “, съобщи Петков.

„ Колегите от ГЕРБ демонстрират непълна подготвеност да поддържат законите “, добави Петков. Той изрази вяра ГЕРБ да поддържат плановете.

Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов разяснява отказването им две от службите да се слеят.

„ На този стадий това е частен случай. Не се отхвърляме от този приоритет, работим да убедим останалите политически сили, тъй като това е значима стъпка за сформиране на обединен орган ”, посочи Атанасов.

Той уточни, че във връзка с назначения в службите би трябвало да се съблюдава политически неутралитет.

„ Недопустимо е ръководители на специфични служби да показват политически позиции. Всички ние сме за това политически водачи да не се занимават с директното ръководство на службите за сигурност. Министерски съвет е този, който би трябвало непосредствено да ръководи системата за сигурност и да изисква от време на време противоположен отчет. В това отношение има недостиг, който би трябвало да бъде обезщетен през Съвета за сигурността към Министерски съвет “, акцентира Атанасов.

Той акцентира, че по Конституцията Министерски съвет обезпечава публичен ред и национална сигурност. Атанасов уточни, че президентът назначава генералитета.

Според Петков месец декември е значим, тъй като тогава се събират европейските ни сътрудници и следва да се вземе решение за влизането ни в Шенген.

„ Не увеличим ли доверието в службите ни за сигурност, понижаваме нашите шансове “, счита той.

Петков разяснява, че се надява ГЕРБ да припознаят Шенген като главен приоритет.

„ Най-добрият метод да се позволяват проблемите е да се седне на една маса. Както земеделците го направиха, по този начин и те (миньори и енергетиците) би трябвало да го създадат. Тук би трябвало да се седне сред държавно управление и протестиращи “, сподели Петков и уточни, че срещите с обособени политически партии няма да доведат до решение на казуса. „ Нека двете страни седнат на една маса допустимо най-скоро “, предложи той.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР