Кирил Петков първо каза, че няма да прави никакви коалиции,

...
Кирил Петков първо каза, че няма да прави никакви коалиции,
Коментари Харесай

Христо Панчугов пред ФАКТИ: Не виждам причина „Продължаваме промяната“ да не пробва да състави кабинет на малцинството

Кирил Петков първо сподели, че няма да прави никакви обединения, а през днешния ден съобщи, че няма да прави коалиция с ГЕРБ. Значи има опция за коалиция. Това счита политологът Христо Панчугов. Ето какво сподели още той пред ФАКТИ за обстановката, която се сътвори след изборите.

- Г-н Панчугов, с доста огромна възможност са ясни участниците в идващия парламент? Какво следва?
- Ще забележим опит за позициониране на партиите за едни бъдещи евентуални избори. Стратегиите, които ще се случат в идващите няколко седмици, по-скоро чакам да са ориентирани в тази посока, а партиите няма да се опитат същински да сформират държавно управление. Разделителните линии, които бяха основани и обрисувани през миналите месеци, както и по време на акцията, не разрешават да се откри някакво разумно пояснение, с цел да се построи основа за съставянето на ръководещо болшинство. От държанието и тактиките на политическите обединения ще зависи значително техният триумф на идващите избори. Ако забележим едно отговорно, разумно и учредено на ясни цели държание на партиите към обстановката в страната такава, каквато е тя в този момент, сходно държание би било наградено от гласоподавателите. Ако забележим безредни дейности, още повече от това, което се случи през миналите месеци, това ще бъде осъдено.

- Да чакаме ли ГЕРБ да предложат кабинет без министър председател Борисов?
- Ако ГЕРБ предложат кабинет, съвсем сигурно той ще е без министър председател Борисов. Но това е от една страна. От друга е допустимо да забележим въобще опит за сформиране на кабинет от ГЕРБ, само че той надали ще бъде подсилен същински, надали ще има същинско изпитание, вложено в това. По-скоро ще забележим единствено опит за проявление на капацитет за ръководство.

- Колко е висока цената да участваш в кабинет на ГЕРБ?
- Зависи от сътрудниците. От една страна имаме справедлива обстановка, която е обвързвана с рецесиите, които ще би трябвало да се адресират към хората. Респективно това е и цената, която ще би трябвало да бъде платена от партиите, които ще решат да ръководят, а въпреки това е опитът да се сформира болшинство.

Ако забележим кабинет, подсилен от Движение за права и свободи, това ще има тежка политическа цена за ГЕРБ.

Аз съм уверен, че партията на Борисов няма да желае да заплати сходна цена. В този смисъл управническите формули не са доста. Едната е към ГЕРБ с поддръжката на обединения като „ Демократична България “ и „ Продължаваме промяната “... Това е явно, че няма по какъв начин да се осъществя.

- По поръчки на множеството партии…
- Не единствено от партиите. Виждаме радикализация и в гласоподавателите, а в това бе вложено много съществено напоследък. От друга страна има евентуална управническа формула към „ Продължаваме промяната “, които от дълго време изясняват, че могат да ръководят с Българска социалистическа партия. Те го потвърдиха няколко пъти в границите на акцията. Тук е и „ Български напредък “, които споделят една оценка за обстановката към войната в Украйна с Българска социалистическа партия.

В този смисъл, в случай че Българска социалистическа партия е смисленият сътрудник на „ Продължаваме промяната “, не виждам причина Политическа партия да откаже поддръжката на „ Български напредък “.

Дали това стига за болшинство? Към момента е мъчно да се реши. Но ние видяхме и доста поръчки за кабинети на малцинствата по време на предходния парламент. В този смисъл не виждам причина „ Продължаваме промяната “ да не опитва да сформира кабинет на малцинството в този момент с явен политически дневен ред и ясни задания, с цел да излезем от рецесията.

- Може би и с явен времеви хоризонт…
- Да, и с ясно време, с цел да се изпълнят тези неща. Просто би трябвало да се предложи политически дневен ред, към който да се търси поддръжка. За мен това са разновидностите. Всичко друго би било в областта на фантазиите. За страдание, откакто знаем какво е държанието на политическите субекти, не считам, че има някакъв късмет тези сюжети да се случат.

- „ Български напредък “ е близо и най-вероятно ще влезе в Народното събрание, а Има Такъв Народ не. Изненада или причинност е това?
- Не съм сюрпризиран, че „ ИТН “ няма да влезе. По-скоро изненада ще е, в случай че влезе.

Очевидно „ Български напредък “ съумява да активизира избор измежду някаква част от разочарованите от Българска социалистическа партия.

Сега виждаме, че Българска социалистическа партия губи към 30 000 гласа. Проблемът, който аз виждам, е обвързван с ниската изборна интензивност.

Всички политически обединения, в случай че изключим „ Възраждане “, губят гласове в безспорна стойност.

Това демонстрират процесите. Всички обединения взимат по-малко гласове, в случай че съпоставим резултатите им с предните избори. Това е устойчива наклонност и тя ще се задълбочи, в случай че продължаваме да виждаме същото политическо държание да господства.

- Свикнаха ли хората да гласоподават с машините?
- Според мен, да. Все още, за жалост, има доста неясноти към вота с машините.

Има подозрение към потенциала на ЦИК да ръководи този развой.

Виждаме взаимозависимост от страна на ЦИК към компанията „ Сиела Норма “, тъй като единствено те могат да обслужват машините. Създава се чувството за някаква взаимозависимост от страна на ЦИК измежду несъмнено равнище на гласоподавателите, само че не мисля, че това играе някаква огромна роля и е фактор за ниската изборна интензивност. Ако се окаже, както имаха съмнения някои политически обединения, че това въздейства върху изборната интензивност при вота с машини, мисля, че е извънредно време да се вземат ограничения и казусът да бъде преодолян по стратегически метод. Да изключваме гласоподаватели от гласуването е извънредно неприятна процедура и въздейства на устоите на демокрацията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР