Кирил Петков официално си даде имунитетаТова стана ясно от съобщение,

...
Кирил Петков официално си даде имунитетаТова стана ясно от съобщение,
Коментари Харесай

Кирил Петков официално си даде депутатския имунитет frognews.bg

Кирил Петков публично си даде имунитета

Това стана ясно от известие, изчетено от ръководителя на Народно събрание Росен Желязков.

 

Съпредседателят на " Продължаваме промяната "  заяви, че ще се откаже от отбраната си, откакто новият и.д. основен прокурор разгласи, че обмисля дали да не изтегли настояванията на предшественика си Иван Гешев.

 

Депутатите пък направиха нарочна комисия, която трябваше да ревизира има ли учредения за лишаване имунитетите на Петков, водача на ГЕРБ Бойко Борисов и още двама депутати.

 

За решението на Петков към този момент е осведомен и.д основен прокуррор Борислав Сарафов.

 

по-рано във пост във Facebook Петков съобщи: " Реших да дам имунитета си, тъй като не желая да разгадавам на нелегитимното предопределение на господин Сарафов да взема решение дали да отдръпна настояването за моя имунитет, или не.

 

Едновременно с това се срещнах с документите, импортирани в Народното събрание, както се надявам да са създали и всички други народни представители, и се натъкнах на следните обстоятелства, тъкмо поради които искахме да създадем краткотрайната комисия за имунитетите ", добавя той.

 

В поста си Петков показва и  " най-важните акценти ":

 

16.12.2021 година Софийска районна прокуратура излиза с разпореждане, с което отхвърля да образува досъдебно произвеждане, защото няма осъществено закононарушение.

- По категорично напътствие на Върховната касационна прокуратура констатацията на

 

Софийска районна прокуратура е тествана и от Софийска градска прокуратура и от Софийска апелативна прокуратура. И двете прокуратури удостоверяват, че няма осъществено закононарушение, надлежно на 14.02.2023 година и 9.05.2023 година

- Изведнъж обаче на 30.05.2023 година Върховна касационна прокуратура при основен прокурор Гешев изисква и получава преписката в границите на часове. По инструкции на

 

Върховната касационна прокуратура постановленията на Софийска районна прокуратура, Софийска градска прокуратура и Софийска апелативна прокуратура са анулирани. Образувано е досъдебно произвеждане още на идващия ден - 31.05.2023 година

 

Без спомагателни данни, без нови доказателства или каквото и да било други нови условия. Единственият мотив е “ново ” пояснение на закона, който очевидно съгласно тях не е бил тълкуван вярно от предходните три прокуратури в последните 2 години. "

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР