Кирил Петков няма да е кандидатът за премиер на Продължаваме

...
Кирил Петков няма да е кандидатът за премиер на Продължаваме
Коментари Харесай

ПП ще обяви новият си кандидат за премиер. Чакат Кирил Петков в парламента

Кирил Петков няма да е претендентът за министър председател на " Продължаваме промяната " (ПП). Кой ще е новият номиниран обаче към момента не е ясно. Депутатите от партията отхвърлят детайлности и настояват, че името ще бъде оповестено на брифинг от министър-председателя в оставка Кирил Петков. Първоначално беше оповестено, че той ще се появи в Народното събрание в 10 часа, с цел да приказва по тематиката. В този час обаче се оказа, че Петков е някъде към Стара Загора и инспектира газовата връзка с Гърция. Обявяването на новия претендент за министър председател на Политическа партия беше отсрочено най-малко с час.

Смяната на Кирил Петков като кандидат-премиер е изискването на Българска социалистическа партия да възобнови договарянията за държавно управление с Политическа партия. Левицата приключи диалозите с " Продължаваме промяната " поради противоречие с решението на Петков да изгони 70 съветски дипломати от страната.

Решението за промяната на единствената до момента оповестена кандидатура за министър председател - тази на Кирил Петков, беше оповестено от съпредседателя на " Демократична България " Атанас Атанасов пред бТВ. Той разгласи, че то е взето късно нощес, само че отхвърли да каже кой е новият претендент за министър-председател, защото това било работа на " Продължаваме промяната ".

В 17 часа номинираният от Политическа партия за министър председател би трябвало да получи от президента Румен Радев мандат за сформиране на държавно управление. Радев не организира съвещания с най-голямата политическа мощ в Народното събрание, както и с Българска социалистическа партия. Двете партии желаеха плануваната им от президента дата 27 юни да бъде отсрочена за края на седмицата, мотивирайки се с голямата претовареност на Народното събрание около гласуването на обновения бюджет. Радев обаче отхвърли.

Решението за отдръпването на Петков усилва малко опциите за сформиране на държавно управление. Дори и с поддръжката на Българска социалистическа партия и Демократична България обаче към момента не е ясно дали нов кабинет на тази коалиция ще събере задоволително поддръжка в Народното събрание.

Ако Политическа партия не успее да сформира държавно управление, мандатът ще бъде връчен на ГЕРБ, които обаче обявиха, че няма да се пробват да го изпълнят. Радев ще избере коя да е парламентарно показаната партия, на която да даде правото на трети опит за сформиране на кабинет в границите на този парламент.

Ако и той е несполучлив, следва разформироване на Народното събрание, назначение на служебно държавно управление и насрочване на следващите предварителни парламентарни избори. В четвъртък, че при този вид вотът за народни представители ще е след 15 септември, с цел да има по-голяма изборна интензивност. Според него не са изчерпани опциите за сформиране на държавно управление в границите на този парламент. Той прикани политическите сили да се отнесат отговорно към връчването на мандатите.В същото време президентът избра да избърза с консултациите, без да де повече време за разисквания и търсене на шансове за второ държавно управление в този парламент, въпреки да е наясно с извънредно усложнената политическа обстановка.

Очаквайте детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР