Кирил Петков и Асен Василев от Продължаваме промяната пред медиите

...
Кирил Петков и Асен Василев от Продължаваме промяната пред медиите
Коментари Харесай

ПП: ГЕРБ е първа политическа сила, те носят в момента огромна отговорност

Кирил Петков и Асен Василев от " Продължаваме промяната " пред медиите в първите часове след вота за парламентарни избори. 

Кирил Петков: Първо желая да благодаря на всички гласоподаватели, които гласоподаваха за " Продължаваме промяната “, само че и на всички хора, които гласоподаваха. Тези хора поддържаха демокрацията в България. А хората, които поддържаха " Продължаваме промяната “, поддържаха дългия път, който дружно ще извървим, до момента в който в действителност успеем да променим България. Това, което се случи през днешния ден, в действителност демонстрира доста ясно, че голям брой хора не престават да имат вяра, както ние имаме вяра, че България може да бъде по-различна, да бъде сполучлива, да бъде просперираща, да не бъде изяждана от корупция. И това ние обещаваме на тези хора, че ние ще продължим с тях.

Репортер: С кого, господин Петков ще се коалирате? Готови ли сте да разговаряте с ГЕРБ?

Кирил Петков: Второто нещо, което би трябвало да кажем, че желаеме да уважим избора на хората. Това, че ГЕРБ е първа политическа мощ, те носят сега голяма отговорност. Само преди 8 месеца ние с 67 депутата сформирахме държавно управление, макар че беше доста сложна коалиция. Сега е техният ред те да създадат коалиция. Народът им даде мандата.

Репортер: Вие ще говорите ли с тях?

Кирил Петков: И третото нещо, което ясно желая да заявя: ние обещахме на нашите гласоподаватели доста ясно, че коалиция с Движение за права и свободи и ГЕРБ няма да бъде направена от " Продължаваме промяната “. Ние обещаваме това преди изборите, и ще си осъществим общенията. Като политици ще бъдем хората, които когато обещаем нещо, ще го изпълняваме.

Асен Василев: Колеги, първо можем ли да кажем няколко неща? После ще отговорим на вашите въпроси един по един. Въвеждаме ред, да не се надвиквате. Първо, това, което желая да кажа, е, че ние ясно споделяме, че сме изгубили изборите с 3%, както предишният път ги спечелихме с 3% като се регистрира вота от чужбина. Това дава явен мандат на ГЕРБ и Движение за права и свободи, както те обявиха преди изборите, да създадат коалиция и да ръководят страната. Това, за което ние ще се борим, е това, което ние декларирахме в предизборната акция. Ние желаеме България, която е европейска страна със обществен бюджет, който продължава да усилва пенсиите, минималната работна заплата и приходите на хората, който не разрешава пари да се харчат непрозрачно към съответни компании, с всички принадлежности, които Народното събрание ни дава, ние ще отстояваме тази позиция. Оттук нататък чака ни една нелека зима. Искам да пожелая на ГЕРБ триумф в съставяне на държавното управление, тъй като техният триумф е триумф на всички българи. Ако ние нямаме устойчиво държавно управление, всички българи ще страдаме без значение кой за кого е дал своя вот. Ние сме надълбоко несъгласни с метода, по който те са управлявали страната, само че българските жители се произнесоха.

Репортер: Искам да попитам, във " Facebook “ пост на вашия татко. Това към кого е предизвестие или опасност? Към коя политическа партия?

Асен Василев: Към нито един. Това не е нито предизвестие, нито опасност. Това е мнението на един човек, който е написал във " Facebook “.

Кирил Петков: Това, което ние споделяме, е, че това заричане към всички наши гласоподаватели да не се коалираме с ГЕРБ и Движение за права и свободи, то е въпрос на ценностна система. Ние няма да уязвим ценностната система, тъй като хората, които гласоподаваха за нас, би трябвало да знаят, че всякога, когато гласоподават за нас, ние ще си изпълняваме нашите обещания.

Репортер: Казахте също по този начин, че отговорността ще бъде на ГЕРБ. Когато авансово отказвате коалиция, вие не поемате ли в действителност отговорност? 

Асен Василев: Не.

Репортер: И вторият ми въпрос е не трябваше ли да се коалирате с " Демократична България “?

Асен Василев: Също не.

Репортер: Обяснете за какво.

Асен Василев: Директно изяснявам. Ние имаме дълбоки, фундаментални разлики за това по какъв начин България би трябвало да се ръководи с Политическа партия ГЕРБ. те имат вяра, че би трябвало да има нулев недостиг и оттова нататък всички обществени ограничения, в случай че може да се финансират, в случай че може, да не се финансират.

Репортер: Но вие изключвате договаряния, господин Василев.

А подготвени ли сте да извършите обща парламентарна група в този момент?

Асен Василев: Ние имаме вяра, че България би трябвало да тръгне по напълно друг път. Мисля, че това стана ясно на всички гласоподаватели по време на акцията.

Репортер: Тогава отиваме на още едни избори, по този начин ли?

Асен Василев: Не. Гласоподавателите имаха явен избор. Те направиха своя избор.

Репортер: Ама в този момент ще ги наказвате ли?

Асен Василев: Не. Те избраха Политическа партия ГЕРБ. /…/ депутата, в случай че дори са толкоз няма по какъв начин да попречат на сформирането на коалиция в парламент от 240 депутата.

Репортер: Г-н Василев, подготвени ли сте да извършите обща парламентарна група?

Асен Василев: Не, тъй като имаме напълно друга философия.

Репортер: Нямаше ли да сте първи тогава?

Асен Василев: Това няма значение. Въпросът е да отстоим избора и полезностите, които ние предлагаме.

Репортер: Ако ГЕРБ не съумеят да реализират този триумф, който вие им пожелахте да сформират държавно управление, когато пристигна мандатът при вас, с кои партии? Сметките ще ви излязат ли, казано на диалект? Възможните разновидности за партии и сътрудници?

Кирил Петков: От " Продължаваме промяната “ сме хора, които не вършим сметки. Ние имаме идея – България да бъде изменена. Имаме ценностна система, която няма да предадем. Имаме гласоподаватели и имаме обещания, които сме дали и които ще спазим.

Репортер: И кои са вероятните сътрудници в Народното събрание?

Кирил Петков: В момента това, което би трябвало да се каже, е, че когато някой е първа политическа мощ, той в действителност носи отговорността. Миналият път знаете какъв брой мъчно ни беше да образуваме четворна коалиция с хора, които в никакъв случай не са били в общо ръководство, само че го направихме, тъй като разбирахме тежестта на отговорността. Сега също разбираме, че имаме отговорност, и тя ще бъде на съпротива, която да следи всеки лев на данъкоплатеца дали е изхарчен по верния метод, ще следим дали всички политики имат в действителност добавена стойност на хората.

Репортер: Готвите ли се за съпротива в този парламент?

Асен Василев: Българският народ ни отреди мястото на съпротива.

Репортер: Конституцията ви дава право да извършите обща парламентарна група с " Демократична България “.

Асен Василев: Хората са дали своят вот за съответни хрумвания. Идеите, които ние имаме с " Демократична България “, се разграничават в огромна степен, изключително що се отнася до икономическата стратегия.

Кирил Петков: Това, което обещаваме, е, че всеки ден ще работим за обещанията, които ние сме създали, ще сме безусловно правилни в това, че нулевата корупция е методът българите да станат по-богати. Абсолютно сме сигурни, че в България в този миг не може да имаме, политиците на прехода, както едно време с чували да изнасят пари, вместо да строят автомагистрали. И ние като градивна съпротива ще бдим всеки ден за всяко едно деяние на идващото държавно управление, с цел да сме поръчител, че това няма да се случи. Този път в България има политици, които си държат на думата, които имат идея и които ще се борят за българския народ, и ще продължат, апропо. 

Репортер: Заклевате ли се?

Асен Василев: Заклеваме се, г-жо Беновска.

Репортер: Заклевате се?

Асен Василев: Да, заклеваме се, умерено.

Репортер: След като се заклехте, към този момент това да уточним.

Асен Василев: Първо, отново споделих – най-важно е първата политическа мощ, на която хората са дали своят вот доверие, тя да образува кабинет.

Репортер: Ако няма държавно управление?

Асен Василев: Благодаря ви.

Кирил Петков: Благодаря ви доста.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР