Кирил Петков и Асен Василев действат по един неправилен и

...
Кирил Петков и Асен Василев действат по един неправилен и
Коментари Харесай

Пламен Данаилов: Ако Асен Василев си беше свършил работата, нямаше да загубим 570 млн. евро от Плана за възстановяване

„ Кирил Петков и Асен Василев работят по един погрешен и непарламентарен метод, по който се пробват да си обезпечат власт непременно ”. Това сподели пред БНР Пламен Данаилов, член на „ ИТН ” и заместник-министър на енергетиката в оставка, който разяснява диалозите, които водачите на Политическа партия водят с обособени депутати от парламентарната група на Има Такъв Народ.

Той удостовери изрично, че неприятното финансово ръководство на страната е повода Има Такъв Народ да не е към този момент част от ръководещата коалиция. „ За първите 5 месеца държавните разноски са с 4,5% по-малко по отношение на същия интервал на предходната година. Реализирани са с 2 милиарда по-малко разноски, тъй като приходите са с 4% по-малко, това е 1 милиард по-малко. Защо Национална агенция за приходите не работи по този начин, както би трябвало да работи ”, попита той.

„ Държавата е взела вътрешен дълг с над 5 милиарда повече и е погасила външен дълг. Държавата измества бизнеса, т.е. страната е финансирала задграничната стопанска система. Това са обстоятелства, които демонстрират несправяне с финансовата политика ”, изясни Данаилов.

Той съобщи, че стопанската система пораства, само че това е обвързвано с конюнктурни обстоятелства – високите цени на електрическата енергия и войната в Украйна.

„ Държавата не откри опция да влага в нашата стопанска система. Не се сътвориха предпоставки за инвестиция и оттова за развиване на бизнеса. За 5 месеца на годината сме изпълнили единствено 10% от финансовите разноски. Когато страната се отдръпва и не влага в стопанската система, това е явен сигнал към бизнеса и той също не влага ”.

По думите му Планът за възобновяване е понижен с 10%:

„ Ще получим с 570 млн. евро по-малко. Тук има справедливи аргументи, тъй като спадът в Брутният вътрешен продукт през 2020 и 2021 не е толкоз огромен, колкото е в началото регистрирано. Тук беше ролята на министъра на финансите да контракти тези средства да останат за България ”.

Данаилов дефинира като неразбираема и без съответни задължения програмата, с която Политическа партия търсят поддръжка за основаване на ново държавно управление: „ Нищо незначещи, без период и конкретика са тези 8 оферти. Аз нищо не запознат съм това какво ще се реализира. Няма конкретика, единствено прахуляк в очите на хората.

Надявам се сътрудниците ми от Има Такъв Народ, които се отделиха от групата ни, да не гласоподават за такова ръководство с такава извънредно неприятна политика, която води към рецесия българската стопанска система ”.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР