Кирил Петков е загрижен заради факта, че България е страната

...
Кирил Петков е загрижен заради факта, че България е страната
Коментари Харесай

Кирил Петков пред Ди Велт: 20 % от българите подкрепят Путин, което е невероятно

Кирил Петков е угрижен поради обстоятелството, че България е страната в Европейски Съюз с най-високи равнища на поддръжка за Кремъл.

В изявление пред неделното издание на немския в. " Ди Велт " министър председателят на България Кирил Петков споделя, че 20 % от българите към момента поддържат Русия, което е необикновено, предава " Дойче веле ".

" Значителното болшинство обаче е загрижено, защото войната е близо и хората считат, че аз, с моята твърда позиция за Украйна, поемам огромен риск. Т.е. сигурността е значима тематика, " разяснява Петков.

Премиерът показва, че има потребност от повече натовски войски на югоизточния фланг на Алианса и изяснява какъв тип военна помощ ще окаже България на Украйна - ремонтирайки военна техника. Кирил Петков акцентира още, че България поддържа европейското участие на Киев, което за България като близка до Украйна страна е въпрос на национална сигурност.

Първият въпрос към българския министър председател е до каква степен България изпитва в този момент гнева на Кремъл - щом след началото на войната неотложно и ясно застана на страната на Украйна.

" Те проведоха огромна борба, би трябвало да им се признае. Имаше хакерски атаки против нашите пощи, които директно преди Великден не можаха да изплатят пенсиите. Атакувано беше и електроснабдяването. Те активизираха всички сили. Така да вземем за пример внезапно се появи една странна съпротива. Демонстрантите развяваха съветски флагове под прозореца на кабинета ми. Вече мислех, че ще влязат при мен. Русия има доста така наречен другари и сътрудници тук. В съветското посолство в София бяха регистрирани 118 чиновници - в нашата дребна страна! Сега понижаваме броя им, някои бяха експулсирани по обвинявания в шпионаж. И - през април Русия ни спря газа, от който бяхме доста подвластни. "

За джипа на Севделина Арнаудова и други забавни образци

Авторът на изявлението Филип Фолкман-Шлук напомня, че Петков е пристигнал на власт с задачата да се пребори с корупцията, по отношение на което министър председателят отбелязва:

" Установихме, че двете неща са свързани - битката против корупцията и битката против зависимостта от Русия. Хората, които заран стават и желаят да откраднат нещо от страната, са същите, които вършат бизнес с режима в Москва. Путин употребява корупцията като външнополитическо средство ".

Помолен да даде обяснения, Петков споделя:

" Когато пристигнах на власт и започнахме да разчистваме, открихме забавни неща. Съветничка на моя предходник Бойко Борисов имаше чисто нов джип в гаража си. Тя го караше, само че колата бе платена от строителна компания, изграждала тръбопровода " Турски поток ". За него са дадени 1,5 милиарда евро от парите на българските данъкоплатци, а той не докарва газ на България - служи извънредно на съветските геополитически ползи, защото прекарва газ настрана от Украйна през Турция към Сърбия и Унгария. Мога да дам доста такива образци. Нашата държавна газова компания бе решила преди встъпването ми в служба да се откаже от сключването на контракт с Азербайджан, който би диверсифицирал нашите доставки. Вместо това отново трябваше да се разчита на " Газпром ", освен това на доста по-висока цена. Освен това идентифицирахме сътрудници на нашите секрети служби, получавали пари от Русия ".

Пред " Велт ам Зонтаг " Кирил Петков споделя и, че за жалост българското правораздаване продължава да не работи без значение.

" Главният прокурор Иван Гешев към момента е под контрола на някогашния министър председател (Бойко Борисов – б.р.), а ние не разполагаме с болшинство в Народното събрание, с цел да го сменим. Но знаехме авансово, че битката ще бъде дълга. Работим в тясно съдействие с проверяващите органи на Европейската комисия, защото корупцията в нашата страна постоянно е обвързвана с европейските средства. "

Българският министър председател декларира и: " Не желаеме да почистим дома си поради Брюксел - самите ние желаеме да живеем в чист дом. И освен ще осъществим условията на Брюксел, а даже ще ги надхвърлим. Но в случай че по едно и също време би трябвало да се борим против корупцията и против въздействието на Русия, имаме потребност от помощ ".

За българската енергийна самостоятелност

Германското издание се интересува и от зависимостта на България от съветската сила, която преди войната в Украйна е била 95 %. Как наподобяват нещата в този момент?
" Успяхме безусловно за една нощ да станем самостоятелни ", споделя Петков. " До юли ще възобновим контракта за доставки с Азербайджан, което ни подсигурява една трета от потребностите. Наскоро бях във Вашингтон и сключих контракти за полутечен газ със Съединени американски щати. През лятото ще влезе в употреба нов водопровод с Гърция, по който ще се вършат доставки и за други страни от Европейски Съюз. "

Що се отнася до нефта и дали България ще се причисли към нефтеното ембарго против Русия, Петков изяснява, че България разполага единствено с една рафинерия, която освен това работи с съветски технологии. " Не можем да ги сменяем толкоз бързо. Но щом получаваме 95 % от газа от други източници, ще сме внесли подобаващ дял в редукцията на изкопаемите сили от Русия. "

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected]. Ще обърнем внимание!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР