Кирил Марков работи в Лондон в областта на визуалните ефекти.

...
Кирил Марков работи в Лондон в областта на визуалните ефекти.
Коментари Харесай

Българин в Лондон печели Оскари за визуални ефекти

Кирил Марков работи в Лондон в региона на образните резултати. За три години българинът печели шест номинации и две статуетки на „ образните Оскари “. Така се назовават влиятелните награди за образни изкуства на Световната асоциация за образни резултати (VES). От години те се организират на обособена гала, предшестваща „ Оскарите “, оповестяват BG VOICE.

Кирил Марков е роден в София в семейство, обвързвано с модата и изкуството. От дребен свири на пиано, а огромната му пристрастеност е да композира свои части на компютърна стратегия. Когато е на 11 години, майка му отпътува в Дюселдорф. През 2001 година Кирил също отпътува за Германия дружно със сестра си Таня. Трудно претърпява културния потрес. Спомня си, че на моменти се разплаквал и желал да се върне в България.

На 12 години продължава да композира свои части на компютъра, до момента в който един филм не отваря необятно очите му за образните резултати – „ Матрицата “. Привлича го неудържимо любознанието да разбере по какъв начин се вършат.

Когато е в гимназията, във филмовата академия в Лудвигсбург е открита компетентност „ Визуални резултати “. Иска се обаче претендентите да имат най-малко година стаж. Кирил към този момент го е натрупал – като възпитаник работи една година във компанията Virtual Republic в Дюселдорф. В трети курс в академията се среща със супервайзър от компанията MPC – Лондон, работи там една година за практиката си, харесва му и след завършването отпътува за Острова.

Още като студент е номиниран за премиите VES – с дипломната си работа. Тогава издават календар с паметни герои от холивудски анимации като Годзила, Елиън, Трансформърс, Кинг Конг, а Кирил и негови състуденти вършат видео от минута и половина. Избират Гоблин Кинг от „ Властелинът на пръстените “, от втория филм „ Хобит: Неочаквано странствуване “.

Две години откакто стартира работа в MPC, е номиниран за премиите VES. През 2020 получава статуетката в категорията „ Най-добри образни резултати в рекламата “, еквивалент на „ Най-добър филм “ при „ Оскар “ за рекламния филм за световноизвестния ликьор „ Hennessy: The seven worlds “ („ Хенеси: Седем свята “).

Филмът показва седем красиви свята, като този на Кирил – Flowing Flame е от изригващи вулкани в огнени краски. Екипът работи под режисурата на Ридли Скот ( “Гладиатор “, „ Пришълецът “, „ Робин Худ “, „ Ханибал “ и доста други). „ Той няколко пъти идва на нашите всекидневни оперативки. Беше доста концентриран и непрестанно рисуваше, до момента в който говореше, по какъв начин вижда нещата. В студиото запазихме куп негови скици. Беше доста вълнуващо да видиш по какъв начин талант като него мисли в рисунки “, спомня си Кирил.

За премиите на VES тази година рекламите, основани с присъединяване на българина, също са с две номинации: за „ Най-добри образни резултати в рекламата “ за кино лентата " Lego; Rebuild the World " и за „ Най-добър анимиран воин в рекламата “ за кино лентата " ING; Do Your Thing; Roary the Lion ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР