Кирил Маричков загина след инцидент на сценатаКирил Маричков е загинал

...
Кирил Маричков загина след инцидент на сценатаКирил Маричков е загинал
Коментари Харесай

Кирил Маричков загина след инцидент на сцената

Кирил Маричков почина след случай на сцената
Кирил Маричков е умрял по време на концерт във врачанско село. Трагичната новина беше доказана и от националните малките екрани. Фаталният случай е станал към 18:45 ч.
Тази вечер във връзка събора в Селановци е имало изява на „ Фондацията “.
По време на едно от техните осъществявания 80-годишният Кирил Маричков паднал от сцената и си блъснал неприятно главата.
Незабавно била извикана кола за спешна помощ, само че по пътя към Оряхово той умрял.
Легендарният музикант е бил с тежка черепно мозъчна контузия. Заради случая концертът е преустановен. Полиция е блокирала региона.
Кирил Маричков си отиде единствено дни преди да навърши 80 години.
Той е роден на 30 октомври 1944 година. Певец, музикант и композитор, най-известен с работата си в рок групата „ Щурците “. Първите стъпки си стъпки в музикалното занятие са в рок групировката „ Бъндараците “. Там свири на бас китара, а през 1967 година, откакто Бъндараците се разделят, Маричков и барабанистът Петър Цанков основават Щурците.
Най-големите си триумфи като музикант и реализатор Кирил Маричков реализира точно с „ Щурците “.
Групата е основана през 1967 година, а името ѝ е определено след конкурс в радио-предаване. Първоначално младите музиканти свирят кавър-версии или композиции на одобрени поп композитори,
само че последователно се ориентират към построяването на лично звучене,
учредено на авторски композиции, отличаващи се със стилово многообразие – рокендрол, хардрок и прогресив рок. Кирил Маричков е фронтмен, басист, артист и главен композитор на своята група. В листата на основаните от него песни са шлагери
като „ Рок в минало време “, „ Вкусът на времето “, „ Конникът “, „ Клетва “, „ Вълшебен цвят “.
Щурците са един от съставите, наред с ФСБ, Сигнал и Ахат, които могат да претендират за купата „ най-влиятелна българска рок група на 20 век “.
С преустановяването на дейната креативна и концертна активност на Щурците,
Кирил Маричков се отдава на солови планове и публични задължения. Първият му независим опит е саундтракът на паметния филм „ Вчера “, включващ песента „ Клетва “. По-късно издава два солови албума („ Зодия Щурец “ и „ Искам да кажа “),
в записите на които вземат участие както посетител музиканти,
по този начин и останалите членове на Щурците. Понякога се събира с сътрудниците си от групата за обособени концерти или за къси турнета, като да вземем за пример „ 40 години Щурците “ през лятото на 2007 година във връзка на 40-годишнината от основаването на състава. През 2011 година той е наставник в „ Гласът на България “. Неговият тим стига до финала, само че не печели състезанието. От 2013 година е член на супергрупата Фондацията.
Наред с десетки български културни дейци като Васил Найденов, Богдана Карадочева,
Тодор Колев, Йосиф Сърчаджиев, Стефан Димитров, Блага Димитрова, Васко Кръпката и други, при започване на 90-те години на 20 век Кирил Маричков интензивно се включва в придвижването на демократичната
съпротива срещу ръководството на Българска социалистическа партия (бившата БКП).
През 1990 година Маричков е определен за депутат от листата на коалиция Съюз на демократичните сили в VII велико национално заседание, само че по-късно го напуща. По време на предизборната акция „ Щурците “ записват известната ария „ Аз съм просто човек “, която се трансформира в всекидневен химн на опозицията.
През 2010 година е почетен с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ първа степен за изключително огромните му заслуги в региона на културата и изкуството.
През 2020 година получава и най-високото държавно отличие – Орден „ Стара планина “ – I степен.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР