Кирил и Методий нямат общо с азбуката, която ползваме в

...
Кирил и Методий нямат общо с азбуката, която ползваме в
Коментари Харесай

Историк: Голямата провокация е, че руснаците искат да си присвоят кирилицата

Кирил и Методий нямат общо с писмеността, която употребяваме сега. Голямата провокация е, че руснаците желаят да си присвоят кирилицата. Имперските политики се отъждествяват с огромните страни. Работата е там, че тези империи с имперско съзнание, не си разрешават да пляскат дребните. Руснаците още не са построили това имперско мислене, което разрешава на огромните народи да се отнася снизходително към дребните народи, а не да ги бие.

Това сподели в предаването "Офанзива " по Канал 3 историкът проф. Христо Матанов, който разяснява следващата съветска провокация към българската история, с тезата, стартирана за 24 май от съветския информативен център в София, че Кирил и Методий били някакви реформатори на славянската писменост, основатели на църковнославянския език и просветители на Русия.

„ За тази галерия пред Руския информативен център, тежката артилерия на българската историческа просвета се обади, и никой не сподели една дума в интерес на руснаците. И друго, което ми направи усещане е, че когато в интернет се появиха тези изявления и изявленията за съветската галерия, даже и гневни русофили не споделиха, че руснаците са прави. Не можем повече да чакаме, ние обичаме да считаме, че в случай че сме прави, няма смисъл да се пазиме, тъй като истината ще излезе, само че виждаме, че не е по този начин - виждаме какви попълзновения има към нашето историческо завещание, чакаме и от други места да дойдат такива ", добави той.

Българска академия на науките реагира остро на опита на Русия за заграбване на Кирило-Методиевото дело

"Ние дълго време бяхме привикнали да не реагираме, само че в този момент те стават много нападателни, за мен това е обезщетителен механизъм – руснаците понижават с един милион годишно, в една страна, която разчита на въглеродни горива. Оттук идва този обезщетителен механизъм: на мястото на това, което не си, да заместваш с агресия”, акцентира проф. Матанов, като заключи: „ Истината, обаче, не може да бъде скрита дълго време”.

"Ролята на българите в съветската просвета е голямо. Въобще съветската класическа славистика от 19-ти век, и тази, която до октомврийската гражданска война се занимаваше с този език, имаше огромен принос. Имаме проблем с облиците на Кирил и Методий – внушават, че главното им дело е основаването на писмеността: главното им дело са преводите на тази писменост, всеки се е стремял този език да стане литургичен”, акцентира проф. Матанов.

По думите му "нещата вървят на приливи и отливи, в последно време доминира тезата на съветския кинорежисьор Никита Михалков, че лениновото завещание би трябвало да се зачеркне и да се заложи на съветското наследство”.

"Бедата на Русия е, че, за разлика от Европа, нейните колонии са налепени по границите й, и тя занапред ще има проблеми с националното схващане на тези нации, които тя счита за нейна сфера на влияние”, посочи историкът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР