Кирил Десподов бе избран за Футболист на годината в България

...
Кирил Десподов бе избран за Футболист на годината в България
Коментари Харесай

Кирил Десподов е Футболист на годината за 2021 г.

Кирил Десподов бе определен за Футболист на годината в България за 2021 година. Нападателят на Лудогорец завоюва оценката за първи път в своята кариера в конкуренцията на приключилите надлежно на второ и трето място Мартин Камбуров (Берое) и Георги Йомов (ЦСКА). Десподов сграбчи влиятелния приз с 203 точки, пред Камбуров със 156 и Йомов със 72 пункта на 61-та гала, която се организира виртуално поради пандемията от ковид. Призовата тройка бе оповестена от спортния министър Радостин Василев.
" Както сподели Йомов, никой не обича да трети – приветствам и него, и Мартин Камбуров за усъвършенствания връх на Петър Жеков. Надявам се всичко да е окей, да няма травми, фантазията ми е да играя в Шампионска лига, уповавам се да я сбъдна “, бяха първите думи на Десподов. Като състезател на ЦСКА той заслужи наградата и за 2018 година Сега на четвърто и пето място останаха надлежно Петко Христов (Специя) и Тодор Неделев (Ботев Пд).

61-та гала по връчване на премиите стартира с послание на Весела Лечева, която посредством " Дакс Медия " е съорганизатор. Специална премия получи счупилият върха на Петър Жеков за най-вече маркирани голове в българския футболен хайлайф Мартин Камбуров. Нападателят на Берое усъвършенства достижението от 253 гола на легендата на ЦСКА, като осъществя 10 попадения през предходната година. Рекордът падна на 13 септември, когато Камбуров се разписа във вратата на Царско село в мач от 7-ия кръг на Първа лига.
„ На 27 декември направих едно събиране, пристигнаха огромни футболисти да ме уважат, това ме прави извънредно горделив с тези феноменални 256 гола. Няма по какъв начин да се усещам специфичен, виждам и отношението на хората, към този момент е напълно друго. С този връх си записваш името със златни букви в историята на българския футбол. Петър Жеков е мой мотиватор “, показа изпълнител номер 1 в историята на българския футболен хайлайф.
За Най-красив гол бе отличено попадението на капитана на ЦСКА Юрген Матай във вратата на ЦСКА 1948 при триумфа с 1:0. Тогава с изстрел от далечно разстояние той донесе успеха на „ армейците “. „ Да, сигурно е най-красивият гол в кариерата ми “, разяснява нидерландският бранител, който бе огромният победител във вечерта, откакто завоюва още две награди – за Най-добър чужденец, където се случи казус в историята на премиите, а точно двама играчи да поделят наградата – Матай го стори със своя съотборник в ЦСКА Жорди Кайседо. Освен това бранителят на „ алените “ бе определен изрично и за Най-добър бранител с 86 гола – втори и трети останаха Антон Недялков (Лудогорец, 8 гласа) и Андреа Христов (Славия, 5 гласа). При чужденците тройката бе запълнена от още състезател на ЦСКА – Греъм Кери.
Вратарят на Славия Светослав Вуцов сграбчи първите места в две от категориите – за Най-прогресиращ млад състезател и за Най-добър вратар. При прогресиращите играчи той се оправи с конкуренцията на Марин Петков (Левски) и Мартин Минчев (Спарта Прага), а при вратарите с Даниел Наумов (ЦСКА 1948) и Кристиан Кахлина (Лудогорец). Светослав Вуцов 1. (51 гласа). „ Като че ли втората премия е с по-голяма полезност за мен, това е оценка за цялостното ми показване през годината. От 1 до 10 си слагам оценка 8. Вратарят, на който бих сложил оценка 10, е Давид де Хеа. Наистина работя всеки ден с Георги Петков, можеш да научиш всичко от него, той е ходеща енциклопеия по футбол. Той ми сподели загадка, която да ми оказва помощ при възможна дузпа против мен, в полза на истината тя ми оказа помощ на два пъти предходната година “, показа вратарят на Славия.
За Най-добър полузащитник бе награден Ивайло Чочев от ЦСКА 1948, който надигра Тодор Неделев от Ботев Пд и Каули Оливейра (Лудогорец), а при нападателите първото място отиде за Камбуров, който завоюва страхотна борба с Кайседо – 37 на 35 гласа. Трети остана Десподов. За Най-добър треньор бе избран Илиан Илиев от Черно море. Той се оправи с конкуренцията на Стойчо Младенов (ЦСКА) и Станимир Стоилов (Левски), които останаха респективно втори и трети.
Футболистка на годината е Симона Петкова от Йънг Бойс, която завоюва в конкуренцията на Евдокия Попадинова (Наполи) и Лиляна Костова (Чарли Сосновец). „ Изключително съм щастлива. Тази премия е резултат от доста помощ през годините. Благодаря най-много на моето семейство, тъй като са били до мен в най-трудните ми моменти. Тези две неща са извънредно разнообразни, само че писането несъмнено е едно мое занимание, в което понасям позитиви. Футболът ме държи будна. Надявам се на трансфер през лятото в Испания на „ Камп Ноу “ или на „ Сантяго Бернабеу “, сподели Симона Петкова.
Наградата „ Лъвско сърце “ по името на Трифон Иванов бе връчена виртуално на доктор Валентин Великов, доктор на първенеца Лудогорец, който бе със заслуга за своевременната интервенция при спасяването живота на датския национал Кристиан Ериксен, който получи сърдечен арест по време на дуела с Финландия от Евро 2020 миналато лято. Бяха почетени и двама велики български футболисти в лицето на Георги Димитров-Джеки и Александър Шаламанов-Шами, които си отидоха от този свят през 2021. Илиан Илиев бе избран за Най-добър треньор.

Всички награди на Футболист на годината 2021:
Футболист на годината – Кирил Десподов (Лудогорец)
Най-добра футболистка – Симона Петкова (Йънг Бойс)
Най-добър треньор – Илиан Илиев (Черно море)
Най-прогресиращ млад състезател – Светослав Вуцов (Славия)
Най-добър вратар – Светослав Вуцов (Славия)
Най-добър бранител – Юрген Матай (ЦСКА)
Най-добър полузащитник – Ивайло Чочев (ЦСКА 1948)
Най-добър нападател – Мартин Камбуров (Берое)
Най-добър чужденец – Юрген Матай и Жорди Кайседо (ЦСКА)
Най-красив гол – Юрген Матай (ЦСКА).
„ Лъвско сърце “ – доктор Валентин Великов (лекар на Лудогорец)

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР