КИРИЛ БУКЕТОВ, Дойче Веле-РусияНа 16 май в Държавната дума в

...
КИРИЛ БУКЕТОВ, Дойче Веле-РусияНа 16 май в Държавната дума в
Коментари Харесай

Поредно зверство: В Русия ще избиват уличните кучета

КИРИЛ БУКЕТОВ, " Дойче Веле " -Русия

На 16 май в Държавната дума в Русия влиза на първо четене законопроект, който може да узакони " хуманната евтаназия ", т.е. умъртвяването на бездомните животни. Преди месец бездомно куче нахапа 8-годишно момче в Оренбург и малко по-късно съветското държавно управление утвърди скандалния законопроект и го внесе за разискване в Народното събрание.

Руските бранители на животните започнаха петиция против тази парламентарна самодейност и дотук са събрали над 120 000 подписа. Но и измежду политиците има съперници - по този начин например сенаторът Андрей Клишас и Владимир Бурматов, първи заместник-председател на комисията по екология в Държавната дума, са срещу законопроекта.

Избиване на кучета по убеждение на локалните управляващи?

Приемането на закона в настоящия му тип ще унищожи триумфите, реализирани от бранителите на правата на животните в Русия. След дълги полемики през 2018 година президентът Владимир Путин подписа закон " за отговорно отношение към животните ", който не разрешава измъчването или убиването на бездомни животни, в това число кучета. В цялата страна бе въведена стратегия за дезинфекция и имунизация на бездомните животни. В някои райони тя бе изключително сполучлива и докара до забележителен спад в нападенията от страна на бездомните животни, както и до понижаване на популацията. По публични данни в интервала 2018-2022 броят на хората, ухапани от улични кучета в Русия, е понижен с над 53 000 души (13,9%).

" Законът работи ", считат в Асоциацията на бранителите на животните. Изпълнителният шеф Юрий Корецки споделя, че като цяло той е подобрил ситуацията в страната и е повишил сигурността на жителите. Но там, където са откраднати парите и законът не се ползва, ситуацията е неприятно. " За да се харесат на тези няколко района, в този момент се пробват да прокарат промени, с цел да не принуждават управляващите да работят и да ползват закона, а да развържат ръцете на губернаторите и те да продължат да вършат безнаказано всичко, което си знаят ", споделя Корецки.

Случаите на корупция със средства, планувани за осъществяване на програмата за бездомните животни, не са необичайност в районите. Така да вземем за пример преди няколко месеца в Астраханска област беше формирано дело за заграбване на 28 милиона рубли. До него се стигна откакто в края на предходната година бяха открити телата на 60 убити бездомни кучета. А срущи вносителката на законопроекта Сардана Авксентиева - по времето, когато е била кмет на Якутск - беше повдигнато обвиняване за избиването на повече от 200 животни, за които се твърдеше, че били болни от бяс в някакъв подслон.

Какъв е казусът с новия законопроект? 

Промените в закона плануват да бъдат евтаназирани " само агресивните животни ". Но не е доста ясно къде е границата, след която едно животно може да се смята за нападателно. Към момента, в случай че едно куче е нападателно, то би трябвало да бъде настанено в подслон. Ако обаче кучето не съставлява опасност за обществото, то би трябвало да бъде върнато на улицата. Освен това е допустимо някогашни домашни любимци да избягат или просто да се изгубят и да се трансфорат в заплаха.  

Но с изключение на проблемите с формулировките има и други причини против приемането на законопроекта. Така да вземем за пример специалисти в региона на хуманното отношение към животните се съмняват в успеваемостта на всеобщото изтребване на бездомни кучета. " Не е допустимо просто да се избият всички животни. Точно това се опитваха да вършат преди, само че казусът не беше решен. Увеличаваха бюджетите, само че в същото време и популацията растеше ", споделя Юрий Корецки. 

Според него в 75% от регионите към този момент няма нито един работещ общински подслон и всичко се крепи единствено на уговорката на доброволците и деятелите. Общините постоянно наемат реализатори, които се вълнуват единствено от своите бизнес ползи, а това води до корупция, добавя представителят на Асоциацията на бранителите на животните.  

" Трябва да се работи в друга посока "

Все още не е ясно дали законопроектът ще бъде признат. Корецки смята, че зад него стои " избрана група губернатори, в чиито райони ситуацията с бездомните кучета е тежко. Изглежда те са решили да извлекат дивиденти за себе си посредством измененията в закона ", споделя той. 

Друг метод предлага депутатката Олга Тужикова - засилването на отговорността на жителите към животните.  " Точно в тази посока би трябвало да се работи - не да изтребваме кучетата, а да създадем по този начин, че техните притежатели да носят отговорност за ориста на животните ", споделя тя. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР