„Кирил Ананиев е нарушил закона, изнасяйки информация, която е данъчно

...
„Кирил Ананиев е нарушил закона, изнасяйки информация, която е данъчно
Коментари Харесай

Финансовият министър: Ананиев е нарушил закона, прокуратурата да се самосезира

„ Кирил Ананиев е нарушил закона, изнасяйки информация, която е данъчно осигурителна загадка. Прокуратурата би трябвало да се заеме с това. Как тази информация е излязла на конференция на една политическа партия? Това ми приказва, че страната се ръководи не по разпоредбите и законите, а с телефонни позвънявания и с натиск”, съобщи в ефира на „ Неделята на NOVA” финансовият министър Асен Василев.

За него е проблем, че някогашният финансов министър Кирил Ананиев е взимал номера от вътрешни инспекции, до които самият Василев няма достъп. Василев разяснява и обвиняванията от ГЕРБ, че Румен Спецов е спекулирал с налози.

„ Аз съм ревизирал данните, доколкото имам достъп за тях. Спецов и аз към този момент обяснихме. Ако министерството пусне инспекция, ще кажат, че замитаме следите. Проверката е ориентирана към основният прокурор, не мисля, че той може да бъде упрекнат в користолюбие. Ако се открият нарушавания, ще се вземат дейности. Аз не чакам проблем”, сподели министърът.

Според него това е раздухване и набеждаване на хора без обстоятелства.

„ Миналата година половината държавни разходи са минали с публични поръчки, другата половина са минали без. Били са избирани подизпълнители на най-различни компании и ведомства. Ние можем да създадем следното – всички неща да минават през публични поръчки и да затегнем контрола. Един подобен план са публичните поръчки за горивото за отопление. Там има доста порочна процедура – пуска се поръчката с висока акцизна ставка на горивата, след което се купува гориво с по-ниска акцизна ставка. Разликата е 30 лева на звук. Има дупка в публичните поръчки”,

От финансовото министерство са решили да спрат да изплащат средствата от фактури, които са с разнообразни акцизи. Що се отнася до инхаус процедурите – те ще стартират да се качват обществено. Опитва се и ограничение на сходни процедури единствено до най-спешните.

„ Автомагистрали не са възлагали публични поръчки, те са употребили инхаус процедури. Язовирите също са ремонтирани по този начин”, уточни Василев.

Преди дни министърът разпореди одит на активността на Агенцията за държавна финансова ревизия. Той е по сигнали за нарушавания в активността на структурата, в това число при даването на държавен парцел – почивна база в к.к. "Албена ", за стопанисване от съдружие с нестопанска цел „ Асоциация на специалистите по финансов надзор в България “, учредено на 10 август 2020 година, както и за стартирани публични поръчки от АДФИ за ремонт на почивната база, след даването и на Асоциацията. Пред NOVA той изясни, че предварителните обстоятелства са много притеснителни.

„ В Национална агенция за приходите преориентирахме чиновниците да работят по компании, които получават огромен публичен запас, които вършат огромни разноски в чужбина и техни свързани лица, които имат огромни касови наличия. Резултатите към този момент стартират да се виждат”, показа Василев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР