Киргизстанските специални сили предприеха операция по задържането на бившия президент

...
Киргизстанските специални сили предприеха операция по задържането на бившия президент
Коментари Харесай

Ожесточени сблъсъци при ареста на бившия президент на Киргизстан

Киргизстанските специфични сили започнаха интервенция по задържането на някогашния президент на страната Алмазбек Атамбаев, който е упрекван в корупция и който е в спор с новия държавен глава Сооронбай Жеенбеков, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Местни медии разгласиха фрагменти, на които се вижда по какъв начин въоръжени и униформени членове на специфичните сили стартират интервенцията по задържането на Атамбаев в село Кош Таш край киргизстанската столица Бишкек.
Реджеп Ердоган прикани Киргизстан за ограничения против мрежата на Гюлен Не желаеме нашият приятелски народ да се сблъска с проблеми, посочи турският президент
По време на щурма на специфичните сили са били ранени над 10 души. Те са главно последователи на Атамбаев, събрали се към дома му. Според киргизстански медии в региона имало 500 поддръжници на някогашния президент.

По време на специфичната интервенция по задържането на Атамбаев не е било употребявано бойно оръжие, твърди Държавният комитет за национална сигурност на Киргизстан.

Местни медии обаче популяризират фрагменти, на които се вижда мъж, ранен от патрон в крайници, както и видеозаписи, на които се чуват пукотевица и екот от заглушителни гранати.

Според поддръжници на Атамбаев специфичните сили са атакували неговите последователи, когато Атамбаев е излязъл от вкъщи си да ги приветства.
Засега е мъчно да се каже с акуратност какво се случва в дома на Атамбаев, тъй като специфичните сили не позволяват никого до такава степен, а от парцела не престават да отекват изстрели, съобщи представител на щаба му.

Вътрешното министерство на страната увери, че в самата столица ситуацията е спокойна.
bTV Репортерите: Непознатият Киргизстан Страна на планини, езера и пъстра човешка картина
Алмазбек Атамбаев беше отпред на Киргизстан до ноември 2017 година В края на юни той беше упрекнат в корупция. Заподозрян е в нелегално придобиване на земи и в освобождението на член на мафиотски клан. Атамбаев твърди, че тези обвинявания са политическа маневра на новия държавен глава, който е и негов съперник.

В края на мандата си Атамбаев съумя с цената на политически маневри да наложи кандидатурата на Жеенбеков за държавен глава, който по това време беше негово протеже. Но връзките сред двамата бързо се утежниха.

Агенцията добавя, че карцерът на Атамбаев може да породи съществени безредици в някогашната руска центалноазиатска република, разтърсена от две революции през 2005 година и 2010 година

Атамбаев е роден в северен Киргизстан, който е урбанизиран и релативно проспериращ, до момента в който актуалният президент Жеенбеков е от юга, който е безпаричен, преобладаващо селски и в който живеят узбекски и таджикски малцинства.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР