Киргизстан има интерес от развиването на отношенията с България. Това

...
Киргизстан има интерес от развиването на отношенията с България. Това
Коментари Харесай

Внасяме зеленчуци и тютюн, изнасяме машини и картини за Киргистан

Киргизстан има интерес от развиването на връзките с България. Това съобщи министърът на външните работи на републиката Чингиз Айдарбеков по време на срещата със своя български сътрудник Екатерина Захариева. Двамата разговаряха по време на присъединяване си в 74-тата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, оповестиха от Министерство на външните работи.

Двустранният стокообмен през 2018 година е 10 442 500 $. Българският експорт е за 5,236,800 $. Водещите артикули в българския износ за киргизкия пазар през 2018 година са миялни машини и машини и устройства за бутилиране (32%); печатни творби, включващи картини, гравюри и фотографии (27,5 %), лекарства (11,1 %).

Износът на Киргизстан за България през 2018 година се образува най-вече от зеленчуци със сухи бобови чушки (86,3%) и тютюн (13,3%).

И двамата министри се сплотиха към мнението, че връзките сред двете страни са другарски, само че не са добре развити. Едно от ярките посоки в европейската политика на Киргизстан е точно стремежът за активизиране на връзките с страните - членки на Европейски Съюз от Централна и Източна Европа, в това число и с България.

Това беше и част от диалога сред двамата, като министър Захариева подчертава върху обстоятелството, че страната ни може да бъде врата за артикули от Киргизстан към Европа.

България преглежда обмена на упълномощени посланици сред двете страни като приоритет, съобщи Захариева. Уверена съм, че активността на двамата посланици ще способства за развиването на нашите връзки в политическата, правната, икономическата и обществената област. Считаме, че и двете страни могат да възнамеряват политически съвещания през 2020 година или при започване на 2021 година, откакто нашите избрани посланици поемат функционалностите си, безапелационна бе Захариева.

От Външно напомнят, че в границите на 73-та постоянна сесия на Оценка за съвместимост на Организация на обединените нации в Ню Йорк през 2018 година министър Захариева организира среща с тогавашния външен министър на Киргизстан Ерлан Абдилдаев. Тогава двамата министри си размениха предложения за визити. Решено бе да се стартират съвещания на равнище заместник-министър, които да завършат с изработването на проект за интензифициране на двустранното съдействие сред Киргизстан и България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР