Киприан бил езически жрец в град Антиохия, Сирия, през III

...
Киприан бил езически жрец в град Антиохия, Сирия, през III
Коментари Харесай

Честваме паметта на свети Киприан и Юстина и на свети Андрей Юродиви

Киприан бил езически сановник в град Антиохия, Сирия, през III век. Един ден той показал интерес към вярата в Христос и една госпожица християнка на име Юстина му помогнала да се запознае с истините на избавителната религия.

Киприан бил просветен човек и по тази причина, щом усвоил Христовото обучение, бил ръкоположен за клирик, даже станал и свещеник. По времето на император Деций обаче той дружно с Юстина и  различен християнин на име Теоктист били хвърлени в пандиза и подложени на мъчения в източната имперска столица Никомидия. А тъй като не се съгласили да се отрекат от вярата, били посечени с меч.

Андрей бил преклонен и благоверен християнин, който се преструвал на юродив. Има подобен тип свети хора, които от примирение се показват за юродиви и се назовават " юродиви поради Христос ". Те умишлено взимат тип на безумни, непринудено се подлагат на всевъзможни ограничения, унижения и премеждия, та като станат " от низък жанр " на този свят, презрени, да намерят благосклонност в очите на Бога. Такъв бил и св. Андрей, просиял като юродив в Цариград през IX-X век. В тоя огромен град измежду толкоз богати и щастливи хора, той сходно на Христос нямал къде глава да подслони. Не отдъхнал в никакъв случай под покрив, само че лежал на сметта като бедния Лазар, презиран, подритван.

По време на молитва във Влахернския храм свети Андрей се удостоил да види Пресвета Богородица, която покривала молещите се с покривалото си. Това събитие честваме на 1 октомври, осведоми Българска телеграфна агенция.

Много чудеса направил свети Андрей, доста грешници обърнал в пътя на спасението. Но в никакъв случай при тези дивни прояви на Божията благосклонност към него не се появила в душата му и капчица горделивост. Той продължавал да пази най-дълбоко примирение и се молел непрекъснато за тези, които му се присмивали, както и въобще за всички хора. Св. Андрей умрял в дълбока напреднала възраст.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР