Кипър засили кампанията си срещу все по-тесните връзки на признатото

...
Кипър засили кампанията си срещу все по-тесните връзки на признатото
Коментари Харесай

Кипър с още по-голямо желание да сложи прът в колелетата на турско-либийските връзки


Кипър ускори акцията си против все по-тесните връзки на приетото от Организация на обединените нации либийски държавно управление с Турция, като семейства през днешния ден договаряния с водеща фигура в конкурентната администрация в северноафриканската страна, съобщи БНР, базирайки се на Агенция Франс Прес.

Председателят на основания в Източна Либия парламент Агила Салех се срещна с кипърския си сътрудник Деметрис Силурис, заяви негов консултант в Бенгази.

Салех е призовал Кипър да отдръпна признаването на основаното в Триполи държавно управление на националното единодушие, което „ изгубило легитимността си и желало да продаде Либия на чужденци “, сподели Хамид ал Сафи.

На срещата били дискутирани способи за опълчване на споразуменията, в това число в областта на защитата, подписани през ноември сред Анкара и Триполи.

Едното от тях планува директна военна интервенция на турски сили в поддръжка на интернационално приетото държавно управление на Файез ал Сарадж. Стъпка, която Турция готви за идващия месец.

Либия е въвлечена в цивилен спор, в който силите на военачалника Халифа Хафтар, лоялни на източнолибийския парламент, водят война с основаната в Триполи власт.

В понеделник се планува в турския парламент да бъде импортирано предложение за гласоподаване на пълномощие от турските депутати за изпращане на турски бойци в Либия, заяви в това време проправителственият информативен уебсайт Хабер 7, представен от Българска телеграфна агенция. Според информацията управлението на парламентарната група на ръководещата Партия на справедливостта и развиването /ПСР/ е разпратило незабавно разпореждане до депутатите си.

В рамките на договарянията, които се водят с Либия, предлагането за изпращане на бойци в Либия, евентуално ще бъде импортирано в Народното събрание на 30 декември, в понеделник, и Народното събрание може да се събре на съвещание за разискването му на на 2 януари 2020 година от 14 часа. По тази причина молим всички депутати да съобразят програмата си с това и в уречения ден и час да бъдат подготвени да участват в Народното събрание, се показва в изпратения до депутатите от ПСР текст.

Хабер 7 добавя, че датите за разискване и гласоподаване в Меджлиса на предлагането за изпращане на бойци в Либия са били изтеглени изненадващо по-рано от в началото плануваното.

Тези дни турският президент Реджеп Ердоган бе оповестил, че Турция е подготвена да изпрати военна помощ на либийското Правителство на националното единодушие /ПНС/, основано в Триполи. Ердоган бе показал, че към 8 или 9 януари 2020 година в турския парламент може да бъде импортирано предложение за изпращане на бойци в Либия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР