Кипър се подготвя да въведе до края на годината национална

...
Кипър се подготвя да въведе до края на годината национална
Коментари Харесай

Кипър въвежда минимална работна заплата

Кипър се приготвя да вкара до края на годината национална минимална работна заплата. Президентът Никос Анастасиадис се среща през днешния ден със обществения министър и представители на работодателските и синдикални организации, с цел да завърши консултациите по нея, заяви БНР.

Въвеждането на национална минимална работна заплата в Кипър е приоритет на държавното управление и от нея ще се възползва всеки десети работещ в страната, показва общественото министерство.

Тристранните договаряния сред обществените сътрудници се водят интензивно повече от осем месеца, само че до момента не е реализирано съглашение по противоречиви въпроси като нейния размер, актуализация и условия за използване. Според досегашни неофициални изявления допустимо е в началото тя да бъде към 950 евро.

Кипър е една от дребното страни-членки на Евросъюза, в които няма минимална работна заплата, годна за цялата стопанска система. Само за 9 специалности е въведено минимално стартово заплащане от 870 евро, което се покачва до 924 евро след шест месеца непрекъсната работа.

Синдикатите упорстват за незабавното ѝ въвеждане и обвързването ѝ с груповите трудови контракти.

Двете работодателски организации обаче считат, че влошената икономическа обстановка, растящата инфлация и огромната неустановеност пред бизнеса не са подобаващи условия за използването ѝ.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР