Кипър призовава ЕС за спешни действия за справяне с потоците

...
Кипър призовава ЕС за спешни действия за справяне с потоците
Коментари Харесай

Кипър призова ЕС за спешни действия заради наплива от мигранти

Кипър приканва Европейски Съюз за незабавни дейности за справяне с потоците противозаконни мигранти от Сирия и Ливан, с цел да се предотврати заплахата от жертви на трафиканти в Източното Средиземно море. Въпросът ще бъде издигнат през днешния ден в Брюксел след огромна избавителна интервенция на сирийски мигранти край кипърския бряг в сряда.

Правителството в Никозия декларира незабавната нужда Европейският съюз да предприеме дейности взаимно с Европол, ливанските управляващи и кипърската полиция за наблюдаване на границите на Ливан, акцентира вътрешният министър Константинос Йоану в документално изказване в сряда, съобщи БНР.

Той разгласи, че има намерение да сложи този въпрос, както и настояването Евросъюзът да преоцени Сирия като безвредна страна, на провеждащия се през днешния ден в Брюксел неофициален съвет на европейските вътрешни министри.

Реакцията на Йоану бе във връзка спасяването в сряда на 60 бедстващи сирийски мигранти, измежду които дами и деца. Те са тръгнали от Ливан на дребна дървена лодка и след 6 дни в намерено море са видяни на 30 морски благи от югоизточния бряг на Кипър, оповестиха от Координационния център за търсене и избавяне.

Мигрантите са открити в извънредно неприятно здравословно положение, страдащи от обезводняване и хипотермия, някои от тях в безсъзнание.

10 души, от които 6 деца, са приети в болница, като три момиченца са в сериозно положение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР