Кипър понижава възрастовата граница за поставяне на бустерна доза ваксина

...
Кипър понижава възрастовата граница за поставяне на бустерна доза ваксина
Коментари Харесай

В Кипър вече ще поставят бустерна доза и на хората между 60 и 65 г.

Кипър намалява възрастовата граница за слагане на бустерна доза ваксина против COVID-19, с цел да се обезпечи по-добра имунна отбрана на по-голяма част от популацията, заяви БНР. Очаква се решението да бъде взето от държавното управление на днешното му съвещание.

Предвижда се към този момент с трета доза да се имунизират хората на 60 и повече години - до момента се предлагаше за тези над 65. Като предпочитани за слагане на подсилваща доза ще бъдат включени и други рискови групи, като диабетиците.

Предложението за понижаване на възрастовата граница за бустерната инжекция се основава на рекомендациите на специалистите от Научния съвещателен комитет по ковид, изясни здравният министър Михалис Хаджипанделас.

По графика на здравното министерство за имунизационната стратегия 60-годишните получиха втората доза през май-юни и 6-месечният интервал, след който имунната отбрана понижава, при тях скоро ще изтече.

До момента третата доза е сложена на близо 27 хиляди души в Кипър. Сред тях са президентът на страната Никос Анастасиадис и брачната половинка му. Напълно имунизирани са 79% от пълнолетните жители на Кипър.

Институтът по неврология и генетика в Никозия към този момент работи по две нови проучвателен стратегии за изследване на имунитета против ковид при имунизирани, инфектирани и младежи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР