Кипър можеше да е изцяло наш. Това заяви президентът на

...
Кипър можеше да е изцяло наш. Това заяви президентът на
Коментари Харесай

Ердоган обяви: Кипър можеше да е наш изцяло

" Кипър можеше да е напълно наш ". Това съобщи президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган на ифтар с турски военни, съобщи Българска телеграфна агенция, като се базира на новинарския турски уебсайт Ен сон хабер.

Ердоган приказва нощес по време на ифтара (вечеря по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан). П ред турските военнослужещи президентът освен отбрани турското навлизане в Кипър, само че сподели, че в случай че турските сили са се придвижили по на юг през 1974 година, „ през днешния ден Кипър е можел да бъде напълно турски “.

Кипър е разграничен от 1974 година, когато Турция окупира северната част на острова след прелом в Никозия, поощрен от военната хунта в Гърция. През 1983 година в окупираната част бе оповестена така наречен Севернокипърска турска република, приета единствено от Турция.

" Преди половин век кипърските турци бяха на ръба на геноцида. В „ мирната интервенция “ през 1974 година 498 наши бойци от цялата страна починаха страдалчески. Въпреки целия напън, в случай че не беше намесата на Турция, през днешния ден нямаше да съществуват нито Севернокипърската турска република, нито кипърските турци. Всъщност, може би в случай че бяхме траяли на юг, нямаше да има повече понятия като юг и север и Кипър щеше да бъде напълно наш ", сподели още Ердоган.

" Ен сон хабер " разяснява през днешния ден, че думите на турския президент са „ раздрусали “ и са провокирали доста необятен отзив в Гърция.

Изданието помества скрийншот от заглавие на англоезичната версия на гръцкия в. „ Катимерини “ по тематиката, което гласи – „ Ердоган: Цял Кипър можеше да е наш “.

Изданието „ Greek Herald ” цитира същите думи на турския водач. Той е представен да споделя, че в случай че „ през 1974 година е бил извършен напън на юг, през днешния ден е можело да е налична една друга картина “.

В. „ Reporter “ и телевизия Скай разясняват, че „ това е било изказване, което не е било чувано от 2002 година “.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР