Кипър е на първо място в ЕС по провеждане на

...
Кипър е на първо място в ЕС по провеждане на
Коментари Харесай

Кипър е на първо място в ЕС по провеждане на тестове за коронавирус

Кипър е преди всичко в Европейски Съюз по осъществяване на проби за ковид и има втория най-нисък % на новооткрити случаи от осъществения всеобщ скрининг, оповестява БНР.

Здравното министерство на страната акцентира тези резултати в особено изказване, с което отговори на засилената рецензия в последните дни от опозиционни партии и цивилен организации против ръководството на пандемията от държавното управление.

Кипър е направил най-вече проби в Европейски Съюз като дял от популацията си през последната седмица – съвсем 41 000 теста на 100 000 поданици, като откритите новозаразени са единствено 0,8% от тях.

Това сочат последните данни на Европейския център за профилактика и надзор на болесттите, които кипърското здравно министерство акцентира в изказването си.

В неделя бяха направени над 55 000 теста, при които са открити 470 нови случая.

Важен индикатор за справяне с пандемията е и че страната има едно от най-ниските равнища на смъртност в Европейски Съюз.

В същото време програмата за имунизация продължава с „ бързи темпове “, счита министерството.

Прилагат се трите лицензирани до момента ваксини, а през тази седмица се чака първата доставка на четвъртата ваксина на „ Янсен”. Целта е над 60% от популацията да бъдат обхванати до края на юни.

До събота в страната са направени повече от 185 000 имунизации (при 880 000 души население), като над 52 000 от тях се отнасят до използването на двете дози, регистрира здравното министерство.

Кипър е извършил задачата, сложена от Европейски Съюз, за предпочитано имунизиране на възрастните хора. 82% от хората над 80 години към този момент са получили първата доза, а във възрастовата група 70-79 година те са 76%.

Правителството е осигурило оптималните количества, на които има право по споразуменията на Европейски Съюз, и е поръчало задоволително ваксини за 2 млн. души, се споделя в известието на министерството.

Увеличаването на броя на новозаразените през последните дни и забавянето на имунизационната акция поради проблемите с имунизацията на „ АстраЗенека” провокираха мощна рецензия от опозиционни партии и цивилен организации против държавната тактика за справяне с пандемията.

„ Общественото здраве не е поле за угаждане на политическа целенасоченост, нито за дезориентация на жителите от нашата обща цел “, декларира в своя отговор Министерството на здравеопазването на Кипър.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР