Кипър e на крачка от нов локдаун от неделя, 10

...
Кипър e на крачка от нов локдаун от неделя, 10
Коментари Харесай

Кипър е на крачка от нов локдаун

Кипър e на крачка от нов локдаун от неделя, 10 януари, до 31 януари, поради високите равнища на новозаразени с ковид и нараствания банкет в лечебните заведения. Правителството взема решение през днешния ден налагането на най-строгата мярка против пандемията, както и ограничения за финансова поддръжка на бизнеса и хората.

Кипър минава през най-тежката фаза в пандемията от нейното начало и слагането на страната под нова национална карантина е неизбежно, е общата оценка след маратона съвещания тази седмица сред президента, министри, медицинския съвещателен комитет.

Целта на новото стягане на ограниченията е да се понижат контактите сред хората, с цел да се ограничи разпространяването на ковид, и да се отслаби натискът върху здравната система, който сега извънредно доста тревожи държавното управление и специалистите.

Болниците са цялостни и на границите на опциите си. В четвъртък вечерта бяха оповестени 196 приети в болница - при потенциал от 200 кревати, непокътнат за пациенти с Covid-19. Следващата седмица ще бъдат разкрити още две болнични отделения за ковид.

Вчера бяха оповестени и нови 427 на инфектирани при осъществени над 11 500 теста. От началото на пандемията в Кипър са направени над 852 000 теста, съвсем колкото е цялото население на страната.

Според предварителните информации с влизащото в действие в неделя национално блокиране по-голямата част от социално-икономическия живот в Кипър ще бъде замразена до края на месеца. Остават единствено съществени услуги от първа нужда, стопират работа магазини (с изключение на тези за хранителни артикули и аптеки), както и доста компании.

Движението на жителите ще бъде лимитирано, както и предходната година - излизане от у дома ще е позволено единствено два пъти дневно с изпращане на смс-и.

Остават в действие вечерният час, възбраните за събирания по домовете, на обществени места, в църкви.

Министрите на финансите и на труда ще показват нови проекти за поддръжка на бизнеса и семействата.

Днес в Кипър стартира втората фаза от имунизационната акция против Covid-19, в която ще бъдат обхванати хората над 80-годишна възраст. Досега в страната са имунизирани съвсем 4000 души. Кипър желае в допълнение количество ваксини от Израел, с цел да форсира процеса.

За по-малко от 6 часа след старта на електронния портал за имунизациите във вторник поръчките от възрастните хора надминаха 3000 и бяха изчерпани всички налични благоприятни условия за записване на час за слагане на имунизацията.

В понеделник се чака нова доставка на ваксина и ще бъдат оповестени още 3000 благоприятни условия за регистрация, заяви здравното министерство.

Около 33 000 души влизат във възрастовата група над 80 години в Кипър. Още толкоз са и хората над 75-годишна възраст, които са идната избрана предпочитана група за имунизация.

Предвижда се Кипър да получава по 6800 дози ваксини всяка седмица, с които може да обхване по 3400 жители.

Почти 4000 души са имунизирани в страната до сряда, в първата фаза на имунизационната стратегия. Това са медици от първа линия, работещи и живеещи в домове за възрастни хора.

Президентът Никос Анастасиадис се е обърнал към премиера на Израел Бенямин Нетаняху с молба Кипър да бъде екипиран с спомагателни количества ваксини от съседа си, с цел да форсира имунизационния развой. Отговор се чака до дни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР