Кипър е между чука и наковалнята – от една страна,

...
Кипър е между чука и наковалнята – от една страна,
Коментари Харесай

Кипър затяга контрола над банковите сметки на офшорните компании

Кипър е сред чука и наковалнята – от една страна, ограниченията може да доведат до всеобщо приключване на съветски капитали, което да докара до рецесия в стопанската система, а от друга, никой не желае да се кара със Съединени американски щати

[Shutterstock] Още по тематиката
Лондон ще задължи офшорните му зони да разкрият същинските притежатели на фирмите

Целта е да се усъвършенства битката с корупцията и укриването на приходи от данъчните управляващи
2 май 2018
Еврокомисията желае заледяване на фондовете за данъчните убежища

Брюксел приканва до края на годината да има черен лист на Европейски Съюз
29 ное 2017 Кипър стартира да стяга изискванията за разкриване на банкови сметки от офшорни компании. Централната банка е изпратила разпореждане до локалните финансови институции да закрият сметките на всички офшорни компании. Процедурата е почнала от 4 юни, понеделник, а всички наранени ще могат да открият други сметки, само че при нови регистрационни условия, оповестяват разнообразни медии.

Промените ще затегнат контрола над офшорните сметки в едно от най-известните данъчни убежища, употребявано и от български компании. Най-вероятно те са резултат от натиска на Съединени американски щати за битка с прането на пари, който може да засегне и други познати дестинации като Бейрут, Сингапур и Дубай.

Каква е смяната

Компаниите ще би трябвало да дават цялостен пакет от документи (правилата на Know Your Customer) във връзка с крайния притежател, в това число доказателства за източника на приходите. Следвайки нареждането, кипърските банки към този момент ще могат да изискват от титулярите по сметките копия на персонални документи като паспорт и/или персонална лична карта, адрес са непрекъснато престояване, данъчен номер, данни за други банкови сметки и документ за генезис на влаганите пари, написа уеб сайтът crimerussia.com
Американското министерство на финансите е изпратило делегация в Кипър, като сходни визити може да последват в други познати данъчни убежища по света.
Централната банка e отбелязала, че компании, които оперират на острова и имат наети чиновници, ще се употребяват с преимущество. Фирмите също по този начин ще би трябвало да пазят и дават счетоводните си документи, както и да заявяват активите си. Все още на страницата на регулатора няма оповестена публична информация за новата уредба.

Според уеб страницата Asia Sentinel решението на Кипър е част от акция на Вашингтон за битка с прането на пари, почнала още от администрацията на Барак Обама. Според източник на медиата американското министерство на финансите " ще предприеме начинания против прането на пари в няколко разнообразни страни като част от настоящ развой ". Миналия месец от министерството са изпратили свои представители в Кипър, като сходни визити може да последват в други познати данъчни убежища по света като Сингапур, Бейрут, Дубай и други страни от Персийския залив.

Колко наранена е Русия

" Газета.ру " оповестява, че жителите на Русия, които имат банкови сметки в Кипър, ще би трябвало да обяснят аргументите за транзакциите през последните 15 години. По оценка на финансовата компания " Альпари " по отношение на новите условия могат да зародят проблеми с най-малко 150 хиляди сметки.

След оповестяването на измененията от Russian Commercial Bank (RCB Bank) оповестиха, че след среща сред представители на финансовото министерство на Съединени американски щати с кипърските финансови регулатори, до всички настоящи в Кипър банки е била изпратено условие за по-голям надзор за произхода на средства на клиентите и техните финансови интервенции. Руската ВТБ, която има бизнес и в България, държи 46.29% от акциите в RCB, 49.9% са благосъстоятелност на кипърската Crendaro Investments Limited, а 3.81% - на записаната в Кипър Mitavra Limited.

" Финансовото министерство на Съединени американски щати се стреми да прекъсне каналите за престъпни платежни интервенции в света, а по този начин също и да обезпечи осъществяването на американските наказания ", акцентира RCB Bank и прибавя, че новите ограничения не засягат единствено кипърските банки с съветски акционери.
Кипър е обичано място за предпазване на финансови средства на руснаците, като редица олигарси са притежатели на солидни активи на острова.
Кипър е обичано място за предпазване на финансови средства на руснаците, като редица олигарси са притежатели на солидни активи на Острова на Афродита. Например 9.27% от акциите на Bank of Cyprus, кипърската Сбербанк, са благосъстоятелност на милиардера Виктор Векселберг, който е в американския лист със глобите. Изданието не е получило коментар по какъв начин новите условия ще се отразят на бизнеса на Векселберг.

Кипър не е единствената страна, където съветските капитали стават нежелани. След аудиенция на представители на финансовото министерство на Съединени американски щати в Латвия доста латвийски банки прекратиха връзките си със глобените от Вашингтон руснаци и съветски компании, напомня " Газета.ру ".

" Няколко съветски клиенти на латвийски банки пожелаха да си закрият сметките и да реалокират парите си в други банки. На други парите бяха блокирани, до момента в който не потвърдят произхода им ", твърди Александър Пахомов, ръководещ сътрудник в " УК Право и бизнес ".

Сега Кипър следва рестриктивните мерки в границите на американския закон за противопоставяне на съперниците на Съединени американски щати със наказания, отбелязва ръководещият сътрудник на HEADS Consulting Александър Базикин. По думите му сега Кипър е сред чука и наковалнята – от една страна, ограниченията може да провокират всеобщо приключване на съветски капитали, което да докара до рецесия в стопанската система, а от друга, никой не желае да се кара със Съединени американски щати.

Банковият и финансов бранш дава отговор за 60% от Брутният вътрешен продукт на Кипър, до момента в който туризмът – за 20%. " От тези 60% - 15 до 20% от финансовите интервенции са свързани с съветски капитали. Ако си напомним банковата рецесия в Кипър през 2012-2013 година, по сметките на локалните банки е имало към 35 милиарда евро, притежавани от богати руснаци, и към 37 милиарда на съветски компании и банки ", споделя специалистът. И напомня, че в пика на рецесията Кипър получи поддръжка от съветското държавно управление и съветският капитал не напусна страната. Промените
- Компаниите ще би трябвало да дават цялостен пакет от документи във връзка с крайния притежател, в това число обосновката за източника на приходите.
- Банките ще могат да изискват от титулярите по сметките копия на персонални документи като паспорт и/или персонална лична карта, адрес са непрекъснато престояване, данъчен номер, данни за други банкови сметки и документ за генезис на влаганите пари.
- Компаниите ще би трябвало да пазят и дават счетоводните си документи, както и да заявяват активите си.
- Компании, които оперират на острова и имат наети чиновници, ще се употребяват с преимущество.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР