Киното за тях е лукс, а обичайните хобита и спортни

...
Киното за тях е лукс, а обичайните хобита и спортни
Коментари Харесай

Когато мама няма работа: какво се случва с бедните деца в Германия

Киното за тях е разкош, а нормалните занимания и спортни занимания стават недостъпни. Много деца в Германия разполагат с толкоз малко пари, че на процедура не вземат участие в обществения живот. Коя е повода за тази беднотия, написа " Дойче веле ".

Институтът за изследване на трудовия и професионален пазар (IAB) стига до извода, че публикуваният най-вече в Западна Германия фамилен модел, при който единствено мъжът работи, а майката се грижи за децата и семейството, е един от факторите, водещ до тази беднотия. Според учените приходът на майката е от решаващо значение за това дали детето ще пораства в беднотия или не. " Действително бяхме сюрпризирани да установим какъв брой мощно финансовата обстановка на децата зависи от съществуването на трудова активност на майката ", споделя ръководителят на проучването Сара Мене от фондация " Бертелсман ".

Според изследването съвсем всички деца са финансово подсигурени, в случай че майката работи на цялостен или най-малко на половин работен ден. Когато майката задълго остава отвън професионалния живот, съвсем една трета от подрастващите трайно изпадат в " състояние на беднотия ". То настава, когато фамилиите са принудени да претърпяват с по-малко от 60 % от междинните чисти приходи за домакинство или когато живеят от обществени помощи. За проучването са проучени информации за 3180 деца в продължение на пет години.

Разкъсани сред възпитанието на децата и работата

Положението при самотните родители е още по-тежко. Майката би трябвало да работи най-малко по 30 часа седмично, в случай че не желае децата ѝ да порастват в последна беднотия. Точно в това обаче се състои казусът на самотните майки: грижите за децата доста постоянно не им разрешават да работят на цялостен работен ден.

Поне една пета от децата на самотни майки, работещи на ненапълно работно време, живеят в беднотия, а когато самотната майка е безработна, децата са просто обречени на недостиг. Тези резултати са шокиращи. " Самотните майки към момента имат неравностойно състояние в обществото ", споделя Нина Олмайер за Германския фонд за отбрана на децата.

Тя упорства за повече данъчни облекчения за самотните майки и за увеличение на минималната отплата. " Самотните майки постоянно упражняват типично женски специалности, които не са добре платени. И в това отношение би трябвало нещо да се промени ", споделя тя.

Детската беднотия има доста тежки последствия. Много постоянно подрастващите се усещат изолирани. " Децата, които живеят дълго в беднотия, имат по-малко другари. Те съвсем в никакъв случай не членуват в спортни клубове, рядко вървят на кино, не могат да се отдадат на други занимания или да канят другари вкъщи ".

Който е безпаричен, остава без другари

Подобни деца имат доста малко обществени контакти и се усещат изолирани от обществото ", споделя Сара Мене от фондация " Бертелсман ". " Растящите в беднотия деца овреме виждат, че имат доста по-малко шансове за развиване в обществото спрямо децата на по-заможните родители. Затова настояваме за промени в общественото законодателство. Защото сегашната обстановка е такава, че детските надбавки се приспадат от обществените помощи. Всъщност парите за децата би трябвало да се насочват към тези фамилии, които най-силно се нуждаят от тях ", споделя Мене.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР