Киносайтът Дедлайн Холивуд“ публикува обширна информация за актрисата Ели Скорчева,

...
Киносайтът Дедлайн Холивуд“ публикува обширна информация за актрисата Ели Скорчева,
Коментари Харесай

Американски сайт: Ели Скорчева черпи с пълни шепи от уроците на живота

Киносайтът „ Дедлайн Холивуд “ разгласява обширна информация за актрисата Ели Скорчева, звездата от българското предложение за „ Оскар “ тази година - кино лентата „ Уроците на Блага “, който тези дни е презентиран в Съединени американски щати от режисьора Стефан Командарев. Материалът е озаглавен „ Невероятната история за завръщането на Ели Скорчева на екрана след три десетилетия в българския филм „ Уроците на Блага “, който се надява на „ Оскар “ и е написан от редактора в уеб страницата Нели Андреева.

Статията наблюдава в елементи виталния и креативния път на Ели Скорчева от кандидатстването й във ВИТИЗ (днес НАТФИЗ) „ Кръстьо Сарафов “ до завръщането й на екран в новия филм на Командарев.

„ Това може би е завръщането на десетилетието. В първата си кино роля от съвсем 30 години насам влиза българската актриса Ели Скорчева, която се отдаде на самоналожено заточение от киното, сменяйки специалности и работейки всякаква работа, в това число като чистачка “, се споделя при започване на материала.

По-нататък се споделя по какъв начин преди време татко й я записва срещу волята й в строителен колеж, а не в гимназия, където обаче тя демонстрира огромен гений в математиката.

Кандидатстването й във ВИТИЗ е обвързвано с премеждия – закъснява за изпита, тъй като се снима за малкия екран, и по съвет на портиера си вади здравно, с цел да се яви на друга дата. Взима приемния изпит безпроблемно, макар че няма никаква предварителна подготовка. Насочва се към театъра, тъй като неуредиците в българското кино по това време я отвращават: „ Хаосът, това, че никой не знае какво тъкмо прави, въобще не ми хареса и ме накара да се закълна, че в никакъв случай повече няма да се занимавам с кино “, споделя тя за първия си опит на снимачната площадка.

Неудовлетворението й стига до такава степен, че отхвърля да съобщи фотография за каталога за кино кастинги на образователното заведение. Въпреки това, когато е във втори курс, получава покана за основна роля в трисерийния ефирен сериал „ Адаптация “. Именно там изгрява звездата й и следват предложения за водещи кино и театрални постановки.

„ Докато актьорската ѝ кариера процъфтява през 80-те години на ХХ век, продължава публикацията - Скорчева поема опасности в поддръжка на дела, противопоставящи се на комунистическия режим, в това число гладна стачка в символ на взаимност с чешкия отстъпник (и предстоящ президент) Вацлав Хавел и петиция против акцията на държавното управление за насилствена смяна на имената на българските турци. “



Скорчева също по този начин дава лицето и гласа си на демократичното придвижване след рухването на комунизма през 1989 година, само че по-късно се отдръпва от политиката, откакто опозиционните партии стигат до Народното събрание и държавното управление.

Десетилетието на 90-те е тъмно за културата като цяло и за киното в частност, се споделя в материала. „ Това беше пагубен удар за българското изкуство. За интервал от 8-10 години нямаше кино, то беше мъртво “, спомня си Скорчева.

Без филми и с пиеси, значително подкрепени от изгряващи олигарси и босове на проведената престъпност, тя взема решение да напусне бизнеса.

„ Всичко, което ми беше препоръчано, беше голям компромис “, споделя Скорчева за претекстовете си. „ Не желаех да изчезвам постепенно и да бъда унижавана; желаех да си потегли с творчество, от което не се срамя, до момента в който към момента съм на върха на кариерата си. “

Скорчева работи в застрахователна компания и получава тапия по мениджмънт и маркетинг за застрахователния бизнес. Работи и в строителна компания, където употребява гимназиалното си обучение.

След осем години, прекарани в грижи за болните ѝ родители (и двамата страдат от деменция), след гибелта им тя се оказва „ в дълбока дупка - финансова, физическа, прочувствена, психическа, само че и обществена “. Започва работа като началник на личния състав на компания за непорочност, където постоянно взе участие в почистването дружно с екипа си.

Скорчева към момента работи като чистачка, когато стартира да снима „ Уроците на Блага “. Чувствайки се забравена от новото потомство български режисьори, по това време тя съвсем е била спряла да обмисля професионално актьорско завръщане.

Случайността изиграва роля за завръщането на Скорчева на огромен екран. Тя разхожда в парка кучето си Джери – френски булдог, когато се среща с различен „ кучкар “, който се оказва кастинг шеф от остарялата школа и я разпознава като някогашната огромна актриса. Кани я за филм – става известно новата продукция на Стефан Командарев. Както постоянно, първото нещо, което Ели прави, е да изиска сюжета. Прочита го за един ден, харесва й, и разписва.



В „ Уроците на Блага “, мрачна социално-реалистична драма, за която в рецензията на „ Холивуд Дедлайн “ се споделя, че е „ удар, невъобразим от положителните провокативни години на Ларс декор Триер и Михаел Ханеке “,

Скорчева играе Блага, неотдавна овдовяла пенсионирана учителка, която става жертва на телефонни измамници. Без да получи помощ от управляващите, банката или отчуждения си наследник, откакто губи всичките си пари, Блага поема нещата в свои ръце и се изправя против нарушителите, които са я измамили в една история, която „ взима непредвиден и фрапантен поврат в разтърсващата си кулминационна точка “.

Заставането пред камерата след 30-годишно неявяване не е мъчно за Скорчева, която играе напълно без грим. „ Опитът, който бях натрупала през това време, ме беше направил по-добра “, споделя Скорчева пред „ Дедлайн “ и добавя: „ Беше по-лесно да се работи и доста по-приятно “.

Скорчева гледа готовия филм за първи път на международната му премиера в Карлови Вари и той надминава всичките ѝ упования.



И въпреки че е щастлива от премиите, „ най-прекрасното прекарване в Карлови Вари не беше, когато ми връчиха статуетката, а когато филмът свърши на премиерата и хората започнаха да ръкопляскат и да стават на крайници “, спомня си актрисата.

„ Овациите на крайници продължиха повече от 10 минути. Тази прочувствена вълна на самопризнание, на обич, на удивление, когато се предава от човек на човек, тя пораства. Бях в центъра на тези 1400 души и получих това прочувствено цунами; беше необикновено “, вълнува се към момента Скорчева.

Международният триумф на Скорчева на 69-годишна възраст изтупва от праха едно десетилетно предсказване на починалата Баба Ванга, че когато актрисата остарее, ще получи „ златни ключове “. Скорчева не знае какво тъкмо значи това, само че мнозина поясняват държането ѝ на трофея на сцената в Карлови Вари като сбъдване на пророчеството.



След „ Уроците на Блага “ Скорчева е снимала един късометражен филм и е отказала три оферти за пълнометражни филми. Тя се надява, че ще има още, откакто формалната премиера на кино лентата в България се състои по-късно този месец. Междувременно работи като помощник на шефа на детска болница в София. „ Трябва да работя, нямам пенсия “, споделя Скорчева пред американския уебсайт.

Що се отнася до уроците, които е научила, един от тях е да отстоява това, в което има вяра, и да прави нещата по собствен метод. „ На второ място, признателна съм за всяко едно нещо, което се е случило в живота ми, тъй като всички те са ми дали скъпи уроци, донесли са ми радостно или отрезвяващо прекарване и са ме довели до уроците на Блага “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР