Кино-литературният фестивал продължава до края на октомври с внушителна поредица

...
Кино-литературният фестивал продължава до края на октомври с внушителна поредица
Коментари Харесай

Синелибри посреща писатели и кинотворци от цял свят

Кино-литературният фестивал продължава до края на октомври с внушителна поредност от специфични събития и посетители от международна големина. Предстои да посрещнем представителите на влиятелното интернационално жури в лицето на Оливие Бурдо, Аманда Стерс, Марио Григоров, Ясмин Пучи и Камен Калев в качеството му на ръководител.

Преди това обаче ще отбележим на една изключителна персона – огромния български интелектуалец, киносценарист и публицист Анжел Вагенщайн! Днес, точно на рождения му ден, в Дома на киното ще беседваме с Димитър Стоянович и Божидар Манов и ще представим фрагменти от документална кино поредност, отдадена на Джеки. След формалната част ще бъде излъчен филмът „ Звезди “ на режисьора Конрад Волф , копродукция на България и Германска демократична република по сюжет на Вагенщайн. Това е единственият български филм, отличен с Голямата премия на журито в Кан и с номинация за „ Златна палма “. Според рецензията „ Звезди " е един от най-човечните филми, третиращи еврейския въпрос и нещастието на „ дребния човек " по време на война. Прожекцията през днешния ден е единствената опция да видите тази покъртителна интимна драма на огромен екран в актуализирано цифровизирано копие. За феновете на Анжел Вагенщайн има още два кино лентата в програмата: „ Звезди в косите, сълзи в очите “ на режисьора Иван Ничев и „ Гоя, или тежкият път на познанието “ на режисьора Конрад Волф.

Специалните събития с очарователната писателка и режисьорка Аманда Стерс – носителка на Ордена за изкуство и литература на френското държавно управление, са планувани за 18 и 19 октомври . На от 18:30 ч. във Френския институт тя ще показа персонално своя разказ „ Обещания “, публикуван на български език в превод на Красимир Петров. Представянето ще бъде последвано от публична премиера на кино лентата по книгата, който носи същото заглавие, „ Обещания “, и е режисиран от авторката. Главните функции в тази спираща дъха история, в която времето тече „ по серпантина “, са поверени на Пиерфранческо Фавино, Кели Райли и Жан Рено. На 19 октомври от 19:30 ч., още веднъж във Френския институт, ще бъде излъчена духовитата комедия „ Мадам “ в наличието на Аманда, която е режисьор и създател на сюжета, приспособен за огромния екран от Матю Робинс. Във кино лентата ще забележим Тони Колет, Роси де Палма и Харви Кайтел.

На 19 октомври от 18:00 ч. във Френския институт е дълго чаканата литературна среща с нашумелия френски публицист Оливие Бурдо, създател на романа феномен „ В очакване на Боджангълс “. Той ще показа персонално новата си книга – „ Флорида “, издадена у нас преди броени дни. А на в кино „ Люмиер “ е формалната премиера на кино лентата „ В очакване на Боджангълс “ на режисьора Режи Роансар в наличието на писателя. В тази хипнотична, приковаваща вниманието мелодрама вземат участие красивата Виржини Ефира и една от най-бляскавите звезди на френското кино – Ромен Дюри. Двете събития плануват свободен диалог с публиката и време за подписи.

В рамките на спорен панел на тематика „ Холокост и актуалност “ уредниците ще срещнат публиката с надарената Маги Перен, сценарист и режисьор на кино лентата „ Фалшификаторът “. В събитието на ще се включи и световноизвестният композитор от български генезис Марио Григоров , създател на музиката. След полемиката в кино „ Люмиер " ще се състои премиерна прожекция на кино лентата, който споделя действителната история на евреина Сиома Шьонхаус на фона на Втората международна война. Отново в границите на дискусионния панел „ Холокост и актуалност “ на в София ще гостува Жан-Филип Дагер, създател на пиесата „ Сбогом, господин Хафман “. Тя вдъхва живот на едноименния филм, дело на режисьора Фред Кавайе. Събитието в Дома на киното планува диалог за процеса на адаптиране на пиесата и прожекция на самия филм - трогателен и проницателен роман, който изследва отпечатъка на историята върху живота на трима души. В функциите ще забележим Даниел Отьой, Жил Льолуш, Сара Жиродо, Николай Кински и други На 23 октомври в кино „ Одеон “, в границите на дискусионния панел „ Холокост и актуалност “ и одобрения към този момент спорен формат „ Психоанализа и кино “, ще обсъдим трагичния романс „ Изборът на Софи “. Дискусията ще бъде предшествана от специфична прожекция на кино лентата. Модератор на самодейността е доктор Светлозар Василев, психоаналитик, преподавател в Нов български университет.

Напомняме, че следва тържествената гала по награждаване на лауреатите в интернационалния конкурс за пълнометражен игрален филм и състезанието за документален филм. Тя ще се състои на , петък, от 19:00 ч. в зала 1 на НДК в наличието на авторитетното интернационално жури и публични лица. За елегантната статуетка в състезанието за игрален филм, основан на литературна творба, се борят 10 кино лентата, всеки от които свети със лична светлина. В рамките на церемонията ще бъде разгласен и спечелилият в надпреварата за костюми. Непосредствено след връчването на оценките ще бъде излъчена премиерно психическата драма „ Синът “ на световноизвестния драматург Флориан Зелер, номинирана за „ Златен лъв “. Във кино лентата вземат участие Хю Джакман, Ванеса Кърби, Лора Дърн и легендата Антъни Хопкинс!

На 21 октомври от 11:00 ч. в Българска телеграфна агенция ще се организира формалната конференция с представителите на интернационалното жури. Умоляваме публицистите, които желаят да участват на нея, да заявят присъединяване авансово!

Синелибри 2022 се осъществя с поддръжката на Столична стратегия „ Култура ”, Национален кино център, Фонд „ Култура “ на Община Варна, Община Пловдив, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, с изключителното партньорство на Vivacom и УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Storytel, CAJ, Avène, TatraTea и голям брой съидейници. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 година Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура " по стратегия „ Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации ".

Билети за фестивалните събития можете да закупите отсам: .

Официален уеб страница:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР