Ким Йо-чен беше определена за кандидат член на Политбюро на

...
Ким Йо-чен беше определена за кандидат член на Политбюро на
Коментари Харесай

Севернокорейската ”принцеса” Ким Йо-чен е в елита на властта

Ким Йо-чен беше избрана за претендент член на Политбюро на ръководещата Корейска трудова партия - непроницаемия, всесилен партиен орган, където се вземат решение най-важните държавни въпроси, оповестиха в неделя държавните медии на Севера.

Това я прави едвам втората жена в патриархална Северна Корея, която става част от този клуб единствено за подбрани хора след Ким Кьон-хи, която заемаше авторитетни постове, до момента в който нейният брат Ким Чен-ир управляваше страната.

"Тъй като тя е жена, Ким Чен-ун евентуално не я счита за опасност и предизвикателство за своето ръководство ", сподели научният помощник от Института за тактика за национална сигурност Мун Хон-сик.

"Както се споделя, "кръвта вода не става ", Ким Чен-ун мисли, че на Ким Йо-чен може да има доверие. "

За разлика от своята вуйна, която беше нараснала до пост в Политбюро през 2012 година, откакто служеше повече от три десетилетия в партията, Ким Йо-чен се издига до властта с невиждана експедитивност.

Ким Кьон-хи не се е появявала, откогато през 2013 година беше екзекутиран брачният партньор й Джан Сон-тхек, считан в миналото за втори в йерархията в Пхенян. Според сведения, показани пред Народното събрание през август, южнокорейското разузнаване счита, че в този момент тя се намира на изолирано място покрай Пхенян, където е подложена на лекуване от неопределена болест.

Джан и брачната половинка му не са единствените родственици, изгубили благоволението на Ким Чен-ун.

Отчужденият заварен брат на Ким Чен-ун - Ким Чен-нам, беше погубен с отровно нервнопаралитично вещество на летище в Малайзия през февруари. Две дами са съдени за убийството, зад което съгласно южнокорейски и американски чиновници стои режимът на Ким Чен-ун. Ким Чен-нам, който живееше в заточение в Макао, подлагаше на критика династичното ръководство на своето семейство и брат му издаде непрекъсната заповед за неговото екзекутиране, споделят някои южнокорейски депутати.

С КОНСКА ОПАШКА И ЧЕРНИ КОСТЮМИ

Елегантно облечената Ким Йо-чен, която нормално връзва косата си на конска опашка и се появява най-вече с черни костюми и черни обувки с токчета, за първи път се появи по държавните медии през декември 2011 година, когато беше забелязана да плаче до Ким Чен-ун на погребението на татко им.

Оттогава Ким се е появявала няколко пъти с брат си, смеейки се на концерти, яздейки бял кон, и усмихната, до момента в който получава цветя от негово име на държавни церемонии. Със своето младежко и живо наличие на фрагментите в държавните медии тя е в ослепителен контрастност с нормално мрачните генерали и застаряващи партийни функционери, които съпровождат Ким Чен-ун при осъществяване на формалните му отговорности.

Младата наследница, която преди този момент единствено понякога се появяваше на назад във времето, в последно време се придвижва към предната линия и центъра на фотосите в медиите, помагайки на брат си на голям брой значими държавни прояви. На огромен боен церемониал през април по случай 105-ата годишнина от рождението на бащата създател Ким Ир-сен тя беше забелязана по какъв начин излиза бързо зад колоните и носи документи на брат си, до момента в който той се готвеше да направи послание. Същия месец тя стоеше до него на гала за разкриване на строителен план в Пхенян.

През март 2016 година тя придружаваше Ким Чен-ун при посещаване, на което той даде упътвания на нуклеарни учени и разгласи сполучливо създаване на смалени нуклеарни бойни глави.

"Официалното включване на Ким Йо-чен в 30-членния клуб за подбрани хора, в който влизат основните персони, определящи политиката на Северна Корея, значи, че нейната роля в режима ще стане още по-голяма ", сподели старши сътрудникът в Института "Седжон " южно от Сеул Чхеон Сеон-чхан.

ЗАД ЗАВЕСАТА

Освен нейната възраст, съвсем нищо не се знае за Ким Йо-чен. За първи път тя попадна в публичното полезрение през февруари 2011 година, когато южнокорейска телевизия я снима на концерт на Ерик Клептън в Сингапур с другия й брат Ким Чен-чхол.

Тримата, за които има информация, че са ходили на учебно заведение в Швейцария, са пълнокръвни братя и сестри, родени на Ким Чен-ир от четвъртата му партньорка Ко Йон-хи.

Най-големият наследник на Ким Чен-ир - Ким Чен-чхол - не взе участие в политиката, а води спокоен живот в Пхенян, където свири на китара в група, споделя някогашният заместник-посланик на Северна Корея в Лондон Тхе Йон-хо, избягал в Юга.

През 2014 година Ким Йо-чен беше назначена за заместник-директор на отдела за агитация и пропаганда на Корейската трудова партия, който се занимава с изпращане на идеологически послания в региона на медиите, изкуството и културата.

Назначаването й на този пост накара финансовото министерство на Съединени американски щати да я сложи през януари в черен лист дружно с още шестима севернокорейски чиновници за "тежки нарушавания на човешките права " и цензура, прикрила "нечовешкото и потисническо държание " на режима.

Миналата година някогашният началник на южнокорейското разузнаване сподели, че се счита, че Ким Йо-чен "злоупотребява с властта ", наказвайки висши чиновници на пропагандния отдел за "дребни неточности ".

На фотография, оповестена в севернокорейските държавни медии през януари 2015 година, се виждаше, че тя носи пръстен на безименния си пръст по време на посещаване в център за детски грижи. Служители на южнокорейското разузнаване споделят, че Ким може да се е омъжила за собствен състудент от влиятелния университет "Ким Ир-сен ", само че няма удостоверение дали тя в действителност е омъжена, нито за кого.

* Превод: Илиян Могиларски, Българска телеграфна агенция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР