Ким на Северна Корея излага стъпки за засилване на връзките с Русия, докато САЩ и Сеул предупреждават за оръжейни сделки

...
Северна Корея казва, че лидерът Ким Чен Ун е наредил
Коментари Харесай

Северна Корея казва, че лидерът Ким Чен Ун е наредил неуточнени стъпки за по-нататъшно развитие на нацията си отношения с Русия след неотдавнашното му посещение

От HYUNG-JIN KIM Associated Press 21 септември 2023 г., 21:38 ч. Украйна в замяна на получаване на сложни оръжейни технологии и икономическа помощ.

САЩ, Южна Корея и техните партньори предупредиха, че Русия и Северна Корея ще платят цена, ако продължат с подобни сделки в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват всякаква търговия с оръжия със Северна Корея. Русия, постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, гласува за тези резолюции на ООН.

Говорейки пред Общото събрание на ООН в сряда, южнокорейският президент Юн Сук Йол каза, че всяко действие от постоянен член на Съвета за сигурност на ООН за заобикаляне на международните норми би било опасно и "парадоксално". Юн каза, че Южна Корея, заедно със своите съюзници, „няма да седят със скръстени ръце“ относно евентуална оръжейна сделка между Пхенян и Москва, която според него би представлявала заплаха не само за Украйна, но и за Южна Корея.

Много експерти казват, че Северна Корея ще потърси руска помощ за завършване на разработването на високотехнологични оръжейни системи като шпионски спътници, ядрени подводници и мощни ракети с голям обсег. Те казват, че Ким иска да модернизира неговите оръжейни арсенали, за да изтръгне по-големи отстъпки от САЩ и Южна Корея.

___

Следвайте Покритието на AP за Азия и Тихия океан на адрес https://apnews.com/hub/asia-pacific

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР