Ким Чен-ун и Си Цзинпин Пекин си е поставил амбициозна

...
Ким Чен-ун и Си Цзинпин Пекин си е поставил амбициозна
Коментари Харесай

Китай се опитва да върне Северна Корея под свой контрол


Ким Чен-ун и Си Цзинпин

Пекин си е сложил амбициозна задача - пробва се да подчини Северна Корея в поддръжка на основната си цел - да си върне ролята на велика мощ в Азия, написа журналистът Джон Помфри във в. " Вашингтон пост ".

В края на втората си среща единствено за 40 дни със севернокорейския водач Ким Чен-ун, водачът на Китайската комунистическа партия Си Цзинпин му даде благословията си да следва новото си въодушевление - икономическото развиване.

Втората среща на президента Си със севернокорейския водач за по-малко от два месеца изненада западните медии, които бяха писали, че Китай е останал на назад във времето в дипломатическата интензивност, почнала откакто Ким изпрати делегация на Зимните олимпийски игри в Южна Корея през февруари. Пекин обаче си върна самодейността още идващия месец, като предложения Ким да напусне страната си за първи път от години за среща на върха в Пекин. Дипломатическата тресчица продължи предишния месец със среща на върха с южнокорейския президент Мун Дже-ин.

При срещата си с Ким тази седмица китайският водач акцентира поддръжката на Китайската комунистическа партия за Корейската трудова партия и неведнъж подсети за топлите връзки сред двете ръководещи партии. Той звучеше като композиция от марксистки бунтовник и китайски мандарин, наричайки Ким " другарю ръководител " и наблягайки, че и двете страни са социалистически, а отразяването на визитата в Далян от организация Синхуа създаваше чувството за васална страна, поднасяща почитанията си на Средното царство.

Имперски Китай в продължение на епохи се е отнасял към Корея като към продължение на империята си и тази среща не беше изключение, продължава създателят.

Си Цзинпин схваща, че с дипломатическата си самодейност Ким се пробва да отслаби китайския надзор над страната си. Над 80 на 100 от севернокорейската търговия е с Китай, който обезпечава и по-голямата част от електрическата енергия на КНДР. Китайски компании от десетилетия предотвратяват срив на стопанската система на прилежащата страна. През последните месеци Пекин употребява това въздействие, с цел да накара КНДР да обуздае нуклеарните си упоритости.

Администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп съумя да принуди Китай да вземе ограничения против компании, които нарушават глобите против Северна Корея. Тежките наказания изиграха значима роля за това да се стигне до масата за договаряния. Сега обаче Китай наподобява още веднъж прави завой, този път към Пхенян - по простата причина, че запазването на КНДР като съюзническа социалистическа страна е от огромно стратегическо значение за Китайската комунистическа партия в нейния блян за владичество в Азия, написа коментаторът.

Всеизвестно е, че Пекин се опасява от единен Корейски полуостров - това значи полуостров най-вероятно под контрола на демократично държавно управление, което може даже да се окаже притегателно за 2,3 милиона корейци, живеещи в Китай покрай границата. Но китайските водачи се притесняват и от вероятността за Северна Корея с положителни връзки с Южна Корея и може би даже със Съединени американски щати.

Си има потребност от Северна Корея в своя лагер и срещата в Далян единствено послужи като доказателство за безпокойството на Китай от задатъците на Ким към Сеул и Вашингттон, заключава създателят.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР