Русия дава на Ким Чен Ун поглед отвътре на своите бойни самолети

...
Ким Чен Ун е бил силно впечатлен“ от посещението си
Коментари Харесай

Ким Чен Ун е бил „силно впечатлен“ от посещението си в руски завод за производство на самолети в петък, според севернокорейските държавни медии.

Ким обиколи съоръженията за проектиране и сглобяване на самолети в авиационния завод "Юрий Гагарин" в Комсомолск на Амур, където беше поразен от "богатия независим потенциал и модерността на руската самолетостроителна индустрия", съобщи Корейската централна информационна агенция (KCNA). Събота.

Той се срещна с тестови пилоти, качи се на борда на изтребител Су-57 от пето поколение и наблюдава тестов полет на самолета, каза KCNA.

Спирката беше последната от обиколката на Ким в Русия, която следва срещата му с президента Владимир Путин по-рано тази седмица, на която севернокорейският лидер изглежда одобри войната на Москва срещу Украйна.

Срещата доведе до спекулации около потенциала за някакъв вид военно сътрудничество между Москва и Пхенян.

Съоръжението, което Ким посети в петък, е най-големият авиационен производствен завод в Русия и изгражда и разработва бойни самолети за министерството на отбраната, включително изтребители Су-35С и Су-57, според руската държавна медийна агенция ТАСС. Покойният баща на Ким, Ким Чен Ир, го посети през 2002 г.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун посещава завод за производство на самолети в град Комсомолск на Амур в Русия на 15 септември 2023 г. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун посещава завод за производство на самолети в град Комсомолск на Амур в Русия на 15 септември 2023 г. KCNA/Ройтерс

По време на посещението си в петък Ким „изрази искрено уважение към руската авиационна технология“ и как тя е претърпяла „бързо развитие, изпреварвайки външните потенциални заплахи, и пожела успех на завода в бъдещото му развитие“, съобщи KCNA.

След обиколката и обяда Ким остави съобщение в книгата за посетители, в което се казваше: „Свидетел на бързото развитие на руската авиационна технология и нейния гигантски потенциал“, преди да го подпише с датата и името си.

Руската държавна информационна агенция РИА Новости съобщи в събота сутринта местно време, че Ким е пристигнал на летището Кневичи във Владивосток, където се е срещнал с руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Там се казва, че двамата са обиколили летището и на Ким са били показани руските самолети Ту-160, Ту-95МС и Ту-22М3.

Ким видя и бойните самолети Су-34, Су-30СМ, Су-35С, както и щурмовия самолет Су-25СМ3, допълва РИА.

Хиперзвуковата ракетна система "Кинжал" и руският пътнически самолет за дълги разстояния Ту-214 също бяха показани за Ким, докато той обикаляше летището с Шойгу.

По-рано Путин каза, че Ким ще види военния капацитет на Тихоокеанския флот на Русия, докато е във Владивосток.

Според прессъобщение на руското правителство в петък вицепремиерът Денис Мантуров каза, че Москва вижда „потенциал за сътрудничество както в производството на самолети, така и в други индустрии“ със Северна Корея.

„Това е особено важно за постигането на задачите, пред които са изправени нашите страни за постигане на технологичен суверенитет“, каза той в изявление, разпространено в Telegram.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун посещава завод за производство на самолети в град Комсомолск на Амур в Русия на 15 септември 2023 г. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун посещава завод за производство на самолети в град Комсомолск на Амур в Русия на 15 септември 2023 г. KCNA/Ройтерс

Взаимни ползи

Въпреки че точните подробности остават оскъдни за това какви разговори са се провели зад затворени врати, наблюдатели казват, че е ясно какво търсят всеки от другия.

Москва отчаяно се нуждае от свежи доставки на боеприпаси и снаряди, тъй като войната й с Украйна се проточва – и се смята, че Пхенян има запаси.

Междувременно, след години на санкции заради програмата си за ядрени оръжия и ракети, Северна Корея се нуждае еднакво от всичко - от енергия през храна до военни технологии, всичко, от което Русия разполага.

Когато двамата лидери се срещнаха на космодрума Восточни в руската Амурска област, репортер попита Путин дали Русия ще помогне на Северна Корея да „изстреля собствени сателити и ракети“ – на което Путин отговори: „Точно затова дойдохме тук“.

Руският президент каза още, че Ким „проявява голям интерес към космоса, към ракетата и те се опитват да развиват космоса“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР